eur:
392.9
usd:
366.56
bux:
66540.3
2024. április 25. csütörtök Márk

Grúzia az orosz kapcsolatok javítására törekszik

Grúzia arra törekszik, hogy normalizálja kapcsolatait Oroszországgal, de úgy, hogy közben "szuverenitása és függetlensége" ne lássa ennek kárát - jelentette ki Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök pénteken az ENSZ Közgyűlésében.

Szavai szerint ennek érdekében a jelenlegi tbiliszi kormány új, az elődeitől eltérő irányvonalat követ Moszkvával való viszonyában.

"Az általunk követett stratégia azon a törekvésen alapul, hogy felelős, pragmatikus és konstruktív szomszédok legyünk" - tette hozzá a dél-kaukázusi ország tavaly novemberben hivatalba lépett kormányfője az ENSZ Közgyűlés 69. ülésszakának általános politikai vitájában elmondott beszédében.

Az orosz állami hírügynökség jelentése szerint Garibasvili hangsúlyozta, hogy Tbiliszi "előfeltételek nélküli" párbeszédet kezdett Moszkvával a 2008. augusztusi orosz-grúz háborút követően megszakadt kereskedelmi, gazdasági és kulturális kapcsolatok helyreállításáról.

Ez "az új stratégiai irány" a grúz kormányfő szavai szerint "jelentős eredményeket hozott", és segített csökkenteni a két ország közötti feszültségeket.

"Újraindult a kereskedelem, s az Oroszországba irányuló grúz export volumene négyszeresére nőtt." Ezzel párhuzamosan megnőtt Grúzia más országokkal folytatott árucsereforgalma is.

Tbiliszinek "ez a hozzáállása egyúttal az egész dél-kaukázusi térség stabilizálódásához vezetett" - mondta a grúz miniszterelnök, aki szerint mindazonáltal az a szándékuk, hogy "olajágat nyújtsanak Oroszország felé", nem talált ugyanilyen fogadtatásra Moszkvában.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×