Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb csapások az Iszlám Állam szíriai állásaira

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államok és arab szövetségesei újabb légi támadásokat intéztek pénteken a szélsőséges szunnita Iszlám Állam (IÁ) ellen Szíriában, főként a dzsihadista szervezet ellenőrzése alatt lévő olajlétesítményekre mérve csapásokat - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A londoni székhelyű emigráns szervezet megjegyzi: két nap alatt ez már a második eset, hogy az amerikai vezetésű koalíció gépei lövik ezeket a létesítményeket a keleti Deir-ez-Zór tartományban, és az északkeleti Haszakában.

A tartományban legalább két célpontot ért légicsapás péntekre virradó éjjel - tette hozzá Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója, de azt nem tudta megmondani, hogy a támadásoknak voltak-e áldozataik.

Az emberjogi megfigyelők értesülése szerint péntek reggel csapások érték az IÁ egy parancsnoki központját és több más állását a szintén Deir-ez-Zór tartománybeli el-Majádín külvárosában.

A koalíciós erők szíriai légi hadműveleteinek keddi kezdete óta legalább 140 dzsihadista és 13 civil vesztette életét az OSDH adatai szerint. Az olajlétesítmények elleni támadások célja az Iszlám Állam egyik fő jövedelemforrásának elapasztása. A dzsihadisták, akik több olajfinomítót tartanak ellenőrzésük alatt Irakban és Szíriában, szomszédos országokban lévő közvetítőknek kicsempészik az olajat, szakértők szerint akár napi 1-3 millió dollárt is szerezve így.