Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így úszta meg a medvetámadást egy osztrák földműves

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Halottnak tettetve magát könnyű sérüléssel megúszta egy barnamedve támadását egy osztrák földműves Salzburg tartományban, ahol eddig még nem láttak medvét.

A thomatali gazda az állatai körében észlelt riadalom okát keresve találta szembe magát váratlanul egy felnőtt medvével az alpesi legelőn. A 70 éves férfi hátrálni kezdett, de megbotlott és megsérült. Kisvártatva feltápászkodott, ám ekkor a medve arcul ütötte, amitől újra a földre került. Az immár kissé kábult földműves ettől kezdve mozdulatlan maradt, halottnak tettetve magát. Emiatt a medve elveszítette érdeklődését az ember iránt, és továbbállt. A férfi könnyű sérülésekkel megúszta a kedden történt, de csak csütörtökön nyilvánosság elé tárt találkozást az állattal, kórházi ellátásra nem volt szükség.

Medveszakértők szerint a gazda pontosan úgy viselkedett, ahogyan ilyen esetben elvárható.

Mivel Salzburg tartományban eddig nem találkoztak kóbor medvékkel, a hatóságok interneten is elérhető szórólapokon tájékoztatják a "némileg elbizonytalanodott" lakosságot, hogy mi a helyes magatartás medvével való összetalálkozás esetén. Telefonos forróvonalat is létesítettek veszélyhelyzetek esetére.

Az eset nyomán pénteken egy tapasztalt medveszakértő tart helyszíni szemlét a térségben, hogy felmérje az ottani "medvehelyzetet".

Salzburg tartományban eddig nem tudtak vándorló mackókról, de a szomszédos Karintia tartományban 5-8 medve is élhet a WWF becslése szerint.