Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Dánia is csatlakozik az iraki légicsapásokhoz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Dánia hét F-16-os vadászgépet küld Irakba, amelyek az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet elleni nemzetközi légicsapásokban fognak részt venni a közel-keleti ország északi részén - jelentette be Helle Thorning-Schmidt dán kormányfő pénteken.

A miniszterelnök sajtótájékoztatóján elmondta, hogy bár a törvényhozás tagjainak többsége támogatja a csatlakozást a nemzetközi koalícióhoz, a kérdésről a jövő héten parlamenti szavazást tartanak. A kormányfő ezt mindössze formalitásnak nevezte.

A dán kormány döntésének értelmében az ország 250 fős legénységet és kisegítő személyzetet is Irakba küld. A gépek küldetése egy évre szól.

Helle Thorning-Schmidt más országokat is arra sürgetett, hogy csatlakozzanak a szunnita szélsőségesek elleni akcióhoz.

"Senkinek sem szabadna kibújnia ez alól, mindenkinek hozzá kellene járulnia" az Iszlám Állam elleni küzdelemhez - szögezte le a kormányfő.

Néhány nappal ezelőtt Hollandia is bejelentette, hogy vadászgépeket küld Irakba a radikális csoportosulás feltartóztatására, Belgiumban és Nagy-Britanniában pedig most vitatják meg, hogy bekapcsolódjanak-e az IÁ elleni nemzetközi hadműveletbe. Egyik európai ország sem tervez részt venni a Szíriában a hét elején az Egyesült Államok és arab szövetségesei által megindított légicsapásokban.

Koppenhága egy teherszállító repülőgéppel már hozzájárult a Washington vezette észak-iraki humanitárius művelethez.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű - londoni székhelyű - civil szervezet eközben arról számolt be, hogy az észak-szíriai Aleppó tartományban több mint kétszázan csatlakoztak az Iszlám Államhoz, amióta Barack Obama amerikai elnök néhány héttel ezelőtt bejelentette, hogy Szíria területén is légicsapásokat fognak végrehajtani a dzsihadisták állásai ellen.