eur:
393.42
usd:
368.11
bux:
66136.09
2024. április 24. szerda György

A portugál kormányfő tagadja a jövedelme eltitkolásáról szóló vádakat

Határozottan tagadta és az emberek megtévesztésére irányuló kísérletnek nevezte pénteken Pedro Passos Coelho portugál kormányfő azokat az ellenzéki vádakat, miszerint az 1990-es években képviselőként a parlamenti előírásokat megszegve külső forrásból is szert tett jövedelemre.

Az állami főügyészség csütörtökön jelentette be: júniusban névtelen feljelentést kapott azzal kapcsolatban, hogy Coelho az 1990-es években eltitkolta a Tecnoforma tanácsadó cégtől kapott jövedelmét. Az ügyészség vizsgálódni kezdett, de aztán félretette az ügyet, mondván, hogy a cselekmény már elévült.

A mediterrán országot 2011 óta irányító szociáldemokrata miniszterelnök a törvényhozás pénteki általános vitáján elismerte ugyan, hogy belföldi és külföldi utazásra fordított reprezentációs költségeket elszámolt a Tecnoformához köthető egyik nem kormányzati szervezet felé, de - mint hangsúlyozta - fizetést soha nem vett fel a vállalattól.

Portugáliában a képviselőkre a kizárólagosság vonatkozik, azaz nem lehet külső jövedelmük, ha kapnak parlamenti juttatásokat.

"Képviselőként soha nem kaptam semmilyen fizetést a Tecnoformától" - hangsúlyozta a kormányfő, akinek kijelentését tapssal fogadták a kormányzó koalíció törvényhozói. "Soha nem kaptam fizetést bármilyen más szervezetnek végzett munkáért (...) A vagyonom és az életem nem is lehetne átlátszóbb" - fogalmazott a politikus.

Az ellenzék fő erejét alkotó szocialisták vezetője, António José Seguro ugyanakkor azt követelte Coelhótól, hogy fedje fel bankszámla-történetét, a kormányfő azonban elutasította ezt a kérést. A baloldali ellenzék felhívta a figyelmet arra, hogy a reprezentációs költségeknek is van egy felső határa, és ha ezt Coelho annak idején átlépte, akkor arról számot kellett volna adnia az adóhatóságnak. Seguro ígéretet tett arra, hogy minden alkotmányos eszközt megragad annak érdekében, hogy fel lehessen menteni a banktitok alól Coelho számláit, mivel csak ily módon igazolható ártatlansága.

Coelho 2011 óta kormányozza Portugáliát, és súlyos megszorító intézkedéseket vezetett be az Európai Uniótól (EU) és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott 78 milliárd eurós (mintegy 24 ezer milliárd forintos) pénzügyi mentőcsomag fejében. A mértéktartás jegyében hivatalba lépése után például nem költözött be a fényűző miniszterelnöki rezidenciára sem, hanem saját lakásában él.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×