Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Róháni: Irán jóhiszeműen tárgyal nukleáris programjáról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Irán jóhiszeműen tárgyal nukleáris programjáról - jelentette ki csütörtökön az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán, az általános vitában Haszan Róháni iráni elnök és reményét fejezte ki, hogy a hátralévő rövid időszakban sikerül megállapodásra jutni a kérdésről.

Szavai szerint a nukleáris egyezség a Nyugat rugalmassága esetén annál hamarabb is létrejöhet. Mint mondta, ebben az esetben új nap kezdődhet a nemzetközi együttműködésben, beleértve a szélsőségesség és az erőszak elleni közös fellépést.

Ugyanakkor leszögezte, hogy Irán folytatja az általa békés célúnak mondott nukleáris programját, beleértve az urándúsítást is.

Az Irán és hat állam - az ENSZ BT öt tagja és Németország - tárgyalásainak határideje november 24-én jár le. A nyugati országok azt próbálják megakadályozni, hogy Teherán a nukleárisenergia-szükségleteinek kielégítésre hivatkozva atomfegyvert fejlesszen ki.

Róháni elnök felvetette a kérdést, vajon a világ összefogott-e a szélsőségesek ellen a globalizált terrorizmus korában. Hangsúlyozta, hogy minden olyan országnak, amely támogatta a terrorizmust, bocsánatot kellene kérnie nemcsak a múlt, hanem a jövő nemzedékétől is.

Haszan Róháni hangoztatta, hogy "egyes államok" és "egyes titkosszolgálatok" felelősek az erőszakos szélsőséges szervezetek megerősödéséért, és hogy erre a gondra nemzetközi támogatással ugyan, de a régión belül, nem pedig a térségen kívülről kell megtalálni a megoldást.

Az iráni államfő szerint a Közel-Keleten káoszt keltő szélsőségesek célja a civilizáció lerombolása és az iszlámellenesség megerősítése. Ezek a csoportok egyúttal alapot szolgáltatnak a további külső beavatkozásokhoz.