eur:
395.08
usd:
371.07
bux:
65119.05
2024. április 19. péntek Emma

Róháni: Irán jóhiszeműen tárgyal nukleáris programjáról

Irán jóhiszeműen tárgyal nukleáris programjáról - jelentette ki csütörtökön az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán, az általános vitában Haszan Róháni iráni elnök és reményét fejezte ki, hogy a hátralévő rövid időszakban sikerül megállapodásra jutni a kérdésről.

Szavai szerint a nukleáris egyezség a Nyugat rugalmassága esetén annál hamarabb is létrejöhet. Mint mondta, ebben az esetben új nap kezdődhet a nemzetközi együttműködésben, beleértve a szélsőségesség és az erőszak elleni közös fellépést.

Ugyanakkor leszögezte, hogy Irán folytatja az általa békés célúnak mondott nukleáris programját, beleértve az urándúsítást is.

Az Irán és hat állam - az ENSZ BT öt tagja és Németország - tárgyalásainak határideje november 24-én jár le. A nyugati országok azt próbálják megakadályozni, hogy Teherán a nukleárisenergia-szükségleteinek kielégítésre hivatkozva atomfegyvert fejlesszen ki.

Róháni elnök felvetette a kérdést, vajon a világ összefogott-e a szélsőségesek ellen a globalizált terrorizmus korában. Hangsúlyozta, hogy minden olyan országnak, amely támogatta a terrorizmust, bocsánatot kellene kérnie nemcsak a múlt, hanem a jövő nemzedékétől is.

Haszan Róháni hangoztatta, hogy "egyes államok" és "egyes titkosszolgálatok" felelősek az erőszakos szélsőséges szervezetek megerősödéséért, és hogy erre a gondra nemzetközi támogatással ugyan, de a régión belül, nem pedig a térségen kívülről kell megtalálni a megoldást.

Az iráni államfő szerint a Közel-Keleten káoszt keltő szélsőségesek célja a civilizáció lerombolása és az iszlámellenesség megerősítése. Ezek a csoportok egyúttal alapot szolgáltatnak a további külső beavatkozásokhoz.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×