eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Londoni elemzők: valós kockázat Oroszország leminősítése

Érdemi esély van arra, hogy több nagy hitelminősítő is rontja az orosz államadós-besorolásokat, de az nem lenne indokolt, ha Oroszország elveszítené befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatait - vélekedtek csütörtöki tanulmányukban londoni pénzügyi elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai elsősorban arra látnak esélyt, hogy a Moody's Investors Service és a Fitch Ratings minősíti vissza Oroszországot, összhangba hozva orosz besorolásaikat a Standard & Poor's osztályzataival.

A három nagy hitelminősítő közül az S&P tartja nyilván a leggyengébb, "BBB mínusz" devizaadós-osztályzattal Oroszországot. A Fitch egy, a Moody's két fokozattal jobb besorolást tart érvényben az orosz államadósságra.

Ha a Standard & Poor's az orosz devizaadós-osztályzatot tovább rontja, azzal Oroszország elvesztené befektetési ajánlású besorolását ennél a hitelminősítőnél.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint azonban ez indokolatlan lenne, tekintettel az orosz költségvetés továbbra is "robusztus" helyzetére. A ház szakértői hangsúlyozzák, hogy az S&P által "BBB mínusz" besorolással nyilvántartott szuverén adósok közül Oroszország GDP-arányos államadóssága a legalacsonyabbak közé tartozik, és az orosz kormány legalább a következő két-három évre elkötelezte magát a hozzávetőlegesen kiegyensúlyozott államháztartási egyenleg fenntartása mellett.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői szerint ezeknek a tényezőknek mindenképpen a befektetési ajánlású osztályzati sávban kellene tartaniuk az orosz adósbesorolásokat, és a ház valószínűnek is tartja, hogy Oroszország nem kerül át a spekulatív - vagyis befektetésre már nem ajánlott - hitelminősítői kategóriába.

A cég szerint ha az ukrajnai válság nem súlyosbodik tovább jelentősen, akkor az újabb nyugati szankciók kockázata is meglehetősen alacsony. A ház alapeseti előrejelzése az, hogy a kelet-ukrajnai tűzszünet tartósnak bizonyul. A Bank of America-Merrill Lynch elemzői szerint ezért indokolatlan lenne egy olyan orosz leminősítés, amelyet a hitelminősítők az újabb szankciók kockázatára hivatkozva hajtanának végre.

Más nagy londoni házak mindazonáltal nem tartják ennyire alacsonynak az újabb szankciók esélyét.

Az Eurasia Group nevű politikai-gazdasági kockázatelemző csoport erről összeállított új helyzetértékelése szerint Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök álláspontja változatlanul homlokegyenest eltér Ukrajna további geopolitikai orientációjának kérdésében.

Putyin óriási mértékben tette függővé saját legitimációját attól, hogy Ukrajnát sikerül-e az orosz befolyási övezetben tartania. Ehhez fontos stratégiai és gazdasági érdekek is fűződnek, amelyeket Oroszország egyszerűen nem lesz hajlandó feladni.

Mindezek miatt egy bizonyos ponton, valószínűleg késő ősszel vagy a tél elején Kijev és Moszkva céljainak alapvető összeegyeztethetetlensége várhatóan ismét a felszínre kerül, újból kiélezve a válságot - jósolják az Eurasia londoni elemzői.

A ház szerint rövid távon, amíg a viszonylagos nyugalom kitart, sem az Európai Unió, sem az Egyesült Államok nem fog újabb szankciókat foganatosítani Oroszországgal szemben. Mindazonáltal a Putyinba vetett bizalom annyira alacsony, hogy csekély az esélye a jelenleg érvényes szankciók visszavonásának is a közeljövőben. Amikor pedig a tűzszünet az év későbbi szakaszában komoly mértékben meginog vagy összeomlik, az valószínűsíthetően további szankciókhoz vezet - vélekedtek az Eurasia Group szakelemzői.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×