eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Lemond az amerikai igazságügy-miniszter

Távozik hivatalából Eric Holder, az Egyesült Államok első afroamerikai igazságügyi minisztere - jelentette be csütörtökön, az amerikai sajtóban előzetesen megjelent értesülésekkel összhangban Barack Obama amerikai elnök.

A 63 éves Holder mindaddig a hivatalában marad, amíg meg nem találják és meg nem erősítik utódját. A folyamat a novemberi "félidős" választásokon túl, akár a jövő év elejéig is eltarthat.

Sajtóértesülések szerint a lehetséges utódjelöltek között felmerült Kathryn Ruemmler fehér házi jogtanácsos, Donald Verrilli, az amerikai kormányt a Legfelsőbb Bíróságon képviselő főügyész-helyettes, Preet Bharara manhattani szövetségi ügyész, Deval Patrick massachusettsi kormányzó, Kamala Harris kaliforniai főügyész, Jeh Johnson belbiztonsági miniszter és Loretta Lynch New York-i szövetségi ügyész neve is.

Holder, az amerikai kormány legliberálisabbnak tartott tagja, korábban többször is jelezte távozási szándékát. Közel hat éve áll a tárca élén, ezzel ő a negyedik leghosszabb ideig szolgáló igazságügy-miniszter az ország eddigi 82 tárcavezetője közül.

Eric Holder szeptember elején egyórás fehér házi beszélgetés során véglegesítette Barack Obamával lemondásának menetrendjét. A miniszter hangoztatta, hogy ha most nem távozhat, akkor kénytelen lesz egészen az elnök második ciklusának végéig hivatalban maradni.

Noha Holder a kormánynak a republikánus ellenzék által egyik legjobban támadott minisztere, döntését sajtóértesülések szerint nem politikai nyomás hatására, hanem önszántából hozta meg. A miniszter, akinek neve összefonódott a terrorizmus elleni harc jogi eszközeinek kidolgozásával is, alapvetően az emberi jogok megerősítése terén próbálta emlékezetessé tenni tevékenységét.

Egyebek megtagadta annak a törvénynek a védelmét, amelynek értelmében a házasságot kizárólag csak férfi és egy nő köthet egymással, beperelte Texas és Észak-Karolina államot, amelyek szerinte a kisebbségeket aránytalanul nagy számban érintő szigorításokat vezettek be a választások szabályozásába, 20 település rendőrsége ellen indított vizsgálatot a hatalommal való visszaélés gyanúja miatt, és felemelte szavát a nem erőszakos kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények büntethetőségével szemben.

Holdernek fontos szerepe volt a guantánamói börtönök bezárására való erőfeszítésekben, valamint abban, hogy a terrorizmussal gyanúsított személyek ügyét katonai törvényszék helyett mindinkább polgári bíróság tárgyalja.

A képviselőház 2012-ben határozatban ítélte el Holdert, amiért megtagadta, hogy kiszolgáltattassa a kongresszusi vizsgálat számára a Fast and Furious kódnevű, meghiúsult fedett akcióra vonatkozó iratokat, amelyeket az igazságügyi tárca visszatartott.

A Fast and Furious (Gyors és Dühös - utalás a magyarul Halálos iramban címmel bemutatott filmsorozatra) kódnevű akció során az amerikai Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Iroda (ATF) arizonai munkatársai 2009 és 2010 folyamán megpróbálták beépüléssel és a bűnözők félrevezetésével nyomon követni, hogyan jutnak fegyverek a mexikói kábítószercsempészekhez. Ehelyett azonban a saját kelepcéjükbe estek, mert az "árunak" - mintegy 2000 lőfegyvernek - nyoma veszett, miután az eredeti vevő azt másoknak adta tovább.

A fegyvereket később több mexikói és amerikai területen elkövetett bűnügyben is felhasználták. A Fast and Furious körül folytatott kongresszusi vizsgálódás elhúzódó pártpolitikai összecsapássá fajult a képviselőház illetékes bizottságában.

Holder távozása után - Joe Biden alelnököt leszámítva - már csak Arne Duncan oktatásügyi és Tom Vilsack agrárminiszter marad hivatalban Barack Obama 2009-ben felesküdött eredeti kormányából.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×