Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ezért nem vizsgálódhatnak a malájok a lezuhant gépnél

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kijevi hatóságok nem tudják szavatolni, hogy a malajziai szakértők eljussanak a malajziai légitársaság Boeing-777-es gépe katasztrófájának kelet-ukrajnai helyszínére, és nem is ajánlanak semmilyen időpontot erre - jelentette ki csütörtökön Najib Razak malajziai kormányfő.

A politikus az ENSZ Közgyűlésének 69. ülésszakának keretén kívül megbeszélést folytatott Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfővel. Razak hangoztatta: "Kijev semmilyen garanciát nem tud adni, és az időpontot sem tudja meghatározni, hogy mikor (juthatnak el a helyszínre a szakértők), teljes mértékben tőlük függünk" - mondta Razak.

Idézte az ukrán kormányfőt, aki szerint a szerencsétlenség helyszínén még mindig vannak fegyveres összetűzések, ezért nem lehet oda eljutni. Jacenyuk szerint a hatóságok tiszteletben tartják a tűzszünetet, de a felek mindig egymást okolják annak megsértésével.

Razak hangsúlyozta: az ukrán kormány azt állítja, hogy "szeretné engedélyezni a szakértők belépését a területre, de a felkelők nem akarnak együttműködni, és tüzérséggel lövik a területet".

A malajziai kormányfő azt is elmondta, bár a felkelőkkel is kapcsolatba léptek, figyelembe kell venni azt is, hogy Kijev erre miképpen reagál.

A malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járatán, amelyet július 17-én minden valószínűség szerint lelőttek, 43 malajziai állampolgár tartózkodott. Közülük eddig 34 áldozat földi maradványait szállították haza. A tragédiában összesen 298-an vesztették életüket, többségük holland állampolgár.

A vizsgálatot végző Holland Biztonsági Testület szeptember 9-én közzétett előzetes jelentése szerint a Boeing-777-es több, kívülről érkező, nagy mozgási energiájú tárgy okozta szerkezeti károsodás miatt még a levegőben darabokra szakadt Délkelet-Ukrajna felett.