Inforádió

Meghallgatom Élő adás

ENSZ: emberiség elleni bűnnek minősülnek a dzsihadisták tettei Szíriában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Határozottan elítélte és emberiség elleni bűncselekménynek minősítette az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet által Szíriában elkövetett "emberrablásokat, túszejtéseket és gyilkosságokat" csütörtökön az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa.

A határozat elítéli mindazokat a nem állami, fegyveres szervezeteket - külön megnevezve a korábban Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű dzsihadista csoportot -, amelyek emberrablásokat, túszejtéseket, kínzásokat és gyilkosságokat követnek el, és hangsúlyozza, hogy az ilyen tettek emberiség elleni bűncselekménynek minősülnek.

A testület ugyancsak bírálta a polgárháború sújtotta Szíriában harcoló felek által elkövetett erőszakcselekményeket, és követelte, hogy a kormány és a vele szemben álló fegyveres csoportok bocsássák szabadon a fogvatartott szíriai és külföldi civileket.

A világszervezet elítélte a szíriai kormány börtöneiben elkövetett szexuális visszaéléseket, az önkényes letartóztatásokat, valamint a kormányerők által elfogott kiskorúak kínzását és a velük szembeni kegyetlen bánásmódot is.

Egy korábbi ENSZ-jelentésre hivatkozva mély aggodalmának adott hangot a testület azzal kapcsolatosan, hogy a szíriai hatóságok több alkalommal vegyi fegyvernek minősülő klórgázt vetettek be a közel-keleti ország területén.

A dokumentum végül leszögezte, hogy mindazoknak felelniük kell a tetteikért, akik semmibe veszik a nemzetközi humanitárius jogot és az emberi jogokat.

Szíria elutasította a határozatot, amelyet "szelektívnek" és az "objektivitást nélkülöző iratnak" talált.

Az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és Szaúd-Arábia által támogatott dokumentumot a tanács 32 igenlő szavazattal fogadta el 5 elutasító voks ellenében.

A világszervezet adatai szerint a három éve dúló szíriai polgárháború eddig több mint 191 ezer halálos áldozatot szedett.