eur:
393.93
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Elfogytak a menekültek befogadására szánt helyek Ausztriában

Bemutatta Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter menekültügyi reformkoncepcióját, eszerint a tartományoknak egységesen ki kell venni részüket a menekültek befogadásából, figyelmeztetve egyben arra: a hét végére elfogynak az ausztriai menekülthelyek, szállás hiányában már most is kétezer embert tornatermekben helyeztek el.

Johanna Mikl-Leitner egyebek között azt szeretné elérni, hogy minden tartomány tartsa magát a menekültkvótához, hiszen a jelenlegi helyzet szerint 2300 osztrák településből csupán 515 fogadja előírt számban a külföldről menekültként érkezőket.

Jelenleg két központ van Ausztriában, ahol a menekültek felvétele történik. A belügyminiszter most azt szorgalmazta, hogy tartományonként 120-200 ágyas férőhelyek álljanak a bejelentkezők rendelkezésére, így elkerülhetik az utaztatást.

A reformjavaslat kitér arra az elvárásra is, hogy három hét átfutás helyett már 48 órán belül bírálják el a menekültkérvényeket, valamint minden tartomány készítsen vészforgatókönyvet arra az esetre, ha hirtelen menekülthullám indulna meg Ausztria felé.

Az intézkedéseket, amelyeket a belügyminiszter 2015 nyaráig szeretné életbe léptetni, részleteiben október 19-én, a tartományok menekültügyi biztosainak találkozóján tárgyalják meg. Helmut Mödlhammer, a Helyi Önkormányzatok Szövetségének elnöke a Die Presse című konzervatív lapnak nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy javul az állam és az önkormányzatok közötti kommunikáció, és a közeljövőben a menekültek elhelyezésére több pénz is jut.

A belügyminiszter és a tartományok menekültügyi biztosai szerdán egy karintiai luxushotelban ültek le tárgyalni. Többen bírálták a találkozó helyszínét, és a választás miatt Peter Kaiser, a szociáldemokrata párt karintiai frakcióvezetője utólag elnézést is kért.

Johanna Mikl-Leitner a megbeszélés után meglátogatta azt a stájerországi hotelt, amelybe a hónap közepén 135 menekültet helyeztek el. A helyiek körében nagy felháborodást kiváltó döntést a belügyminiszter akkor úgy indokolta, hogy nem volt más választás, a németországihoz hasonló sátorvárosok megnyitását el akarták kerülni. A szerdai látogatásán ígéretet tett arra, hogy ha a tartomány teljesíti a befogadási kvótáját, megszüntetik az ideiglenes menekültszállót. Jelenleg Stájerország a kvótájának 90 százalékát teljesíti.

Csütörtökön Reinhold Mitterlehner alkancellár bejelentette, hogy Erdbergben, a Bécs keleti részén fekvő harmadik kerületben 600 férőhelyes központot alakítanak ki hétfőtől. A főváros polgármestere is jelezte: egyetért a döntéssel, amennyiben négy hónapig tartó átmeneti megoldásról van szó.

Idén eddig összesen 3497 menekült érkezett Szíriából Ausztriába, ez 332 százalékos növekedést jelent az előző évi létszámhoz képest. Augusztusban kiugróan magas, 2341 volt a szíriaiak száma, ami 73 százalékos emelkedés a tavaly augusztusi 1352-höz képest.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Óvatos pluszban a tőzsdék

Óvatos pluszban a tőzsdék

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×