Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre több a találgatás az észak-koreai vezető betegségéről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre több a találgatás az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un megromlott egészségi állapotáról. A dél-koreai média szerint betegséget valószínűsít az is, hogy Kim nem jelent meg csütörtökön országa parlamenti ülésén, amelyről eddig sohasem hiányzott.

Az észak-koreai állami televízió csütörtökön közvetítette a Nyugat által csak látszatparlamentnek tartott legfőbb népi gyűlés tanácskozásának egy részét, és a felvételen Kim helyett csak üres széke volt látható.

A kelet-ázsiai ország törvényhozása évente általában egyszer vagy kétszer ül össze, ilyenkor a kormánypárt átfogó döntéseit ratifikálja. Kim Dzsong Un apja, Kim Dzsong Il halála után 2011 decemberében örökölte meg a hatalmat, és azóta egyszer sem mulasztotta el a gyűlést.

A fiatal vezető már három hete, szeptember 3-a óta nem jelent meg a médiában. Egy július elején készült videofelvétel tanúsága szerint Kim sántikálva lépdelt a nagyapja, Kim Ir Szen halálának huszadik évfordulója alkalmából, július 8-án rendezett hatalmas ceremónián, és szeptember elején is húzta a lábát.

Phenjan hallgat az észak-koreai vezető esetleges betegségéről. Az észak-koreai média csütörtökön arról adott hírt, hogy a legfőbb népi gyűlés elfogadta az utóbbi időben a vezető bizalmasának számító Hvang Pjong Szo kinevezését az ország legfontosabb döntéshozó testülete, a nemzetvédelmi bizottság elnökhelyettesi tisztségére. Az elnöki szék - természetesen - Kimé.