Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az Euromajdan mozgalom kapja idén a Lech Walesa-díjat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kijevi tüntetéseket irányító Euromajdan mozgalom kapja idén a Lech Walesa-díjat - jelentette be csütörtökön a díjat alapító volt lengyel államfő.

A kitüntetést odaítélő bizottság annak a több ezer ukrán állampolgárnak az elszántságát és következetességét szeretné elismerni, akik "a felvállalt veszély tudatában, nyíltan kifejezésre juttatták Európa-barát és demokráciapárti elképzeléseiket, és harcba szálltak országuk politikai és társadalmi rendszerének megváltoztatásáért" - ismertette a döntést Walesa.

Az idén 7. alkalommal átadásra kerülő Walesa-díj rangos nemzetközi kitüntetés, amelyet olyan személyeknek, intézményeknek vagy társadalmi mozgalmaknak adományoznak, akik és amelyek a béke, szolidaritás, demokrácia, népek közötti együttműködés és az emberi jogok tiszteletben tartása érdekében tevékenykednek. Az idei ünnepélyes díjátadás szeptember 29-én lesz Gdanskban.

Az elmúlt években mások között Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil elnök, Alesz Beljatszki elítélt fehérorosz ellenzéki aktivista és Mihail Hodorkovszkij, ugyancsak többéves börtönbüntetésre ítélt orosz nagyvállalkozó kapta meg a Walesa-díjat.

A díjat ebben a formában idén adják át utoljára. 2015-től összevonják a lengyel külügyminisztérium által alapított Szolidaritás-díjjal, és Lech Walesa Szolidaritás-díjnak fogják nevezni.