Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ukrajnában négyszeresével nőhet a lakossági gázár

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Naftohaz ukrán állami gázvállalat nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy minden fogyasztóra vonatkozó egységes gázárat vezetnek be még az idén, ami azt jelentené, hogy a lakossági gázár négyszeresével nőne a jelenlegihez képest.

Alekszandr Todujcsuk, a Naftohaz vezérigazgató-helyettese egy kijevi fórumon szerdán arról beszélt, hogy "még az idén újabb gázár emelésről születhet döntés, és nem kizárt, hogy az ipari fogyasztók és a lakosság ugyanannyit fizet majd az energiahordozóért".

A vállalati képviselő szerint ezt az elképzelést támogatja az energiaügyi minisztérium is.

Az Európai Unió, Ukrajna és Oroszország képviselői pénteken Berlinben újraindítják a háromoldalú egyeztetést a gázárról. Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter kedden bejelentette, hogy Kijev a maga részéről első körben hajlandó lenne egyeztetni az Oroszországból importálandó földgáz "ideiglenes piaci áráról".

Ukrajna és Oroszország között tavasszal robbant ki árvita, miután a Gazprom orosz gázipari cég április eleje óta ezer köbméterenként 485 dollárt követel (ezer köbméterenként) az ukrán féltől a tavaly decemberben megállapított kedvezményes tarifa, 268,5 dollár helyett. Kijev nem volt hajlandó elfogadni az áremelést és nem fizetett. A Gazprom június 16-án leállította az Ukrajnába irányuló gázexportot, miután a Naftohaz több mint 5,2 milliárd dolláros tartozást halmozott fel a korábbi szállításokért.

Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió képviselői áprilistól június közepéig tárgyaltak a gázárról, de a háromoldalú egyeztetések eredménytelenek maradtak.