eur:
395.31
usd:
372.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Tévedés volt a három feltételezett dzsihadista letartóztatásáról szóló hír Franciaországban

Tévesen közölte kedden a francia belügyminisztérium, hogy letartóztattak a párizsi Orly repülőtéren három feltételezett dzsihadistát.

Miután az érintettek maguk közölték a sajtóval, hogy kedden tényleg hazaértek Franciaországba, de senki nem tartóztatta le őket, rendőrségi források elismerték, hogy tévesen tették közzé a hírt, és a gyanúsítottak szabadon vannak.

A belügyminisztérium kedden azt közölte, hogy a három feltételezett dzsihadistát letartóztatták a párizsi Orly repülőtéren. A közlemény szerint a három férfi Törökországból tért haza, ahol augusztus végén előállították, majd kiutasították őket az országból a török hatóságok, mert Szíriában jártak. A három francia 2013 február-március óta tartózkodott Törökországban. Mindhármukat letartóztatta a francia rendőrség, s a belső elhárítási szervek hallgatják ki őket. A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege azt feltételezi, hogy dzsihadistákat Szíriába toborzó hálózat tagjai - állította a belügyminisztérium.

A gyanúsítottak ügyvédjei azonnal jelezték a francia sajtónak, hogy a három férfi délután tényleg hazatért Franciaországba, de a repülőtéren senki nem várta őket. A védők azt állítják: a feltételezett dzsihadistákat, akik három héttel ezelőtt adták meg magukat a török hatóságoknak, miután több hónapon át harcoltak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet soraiban Szíriában, kedden reggel szállították a fegyházból az isztambuli repülőtérre, ahonnan Párizsba kellett volna őket hazaszállítani. Az Air France párizsi járatának pilótája azonban nem engedte a feltételezett dzsihadistákat felszállni a gépre, így ők egy Marseille-be tartó géppel tértek haza. A dél-franciaországi repülőtéren azonban nem várta őket senki, így szabadon távoztak.

A belügyminisztérium késő este elismerte, hogy egy informatikai hiba miatt a hatóságok csak azután értesültek arról, hogy a gyanúsítottak nem Párizsba, hanem Marseille-be érkeznek, miután már földet értek.

Az ügyvédek nem árulták el, pontosan hol tartózkodik a három férfi. Azt állítják "szörnyű dolgokat éltek meg Szíriában és mindent megtettek azért, hogy hazatérhessenek".

Az egyik gyanúsított, a 29 éves Abdelouahed Baghdali francia-marokkói állampolgár Szuad Merah, a toulouse-i merénylő nővérének férje, ezenkívül a 27 éves Imad Djebalit, Merah egyik gyerekkori barátját és a 24 éves, iszlám hitre áttért Gael Maurize-t vették őrizetbe. Valamennyiüket megfigyelték a francia titkosszolgálatok.

Mohamed Merah 2012. március 11. és 19. között hét embert ölt meg Toulouse-ban és az onnan nem egészen 50 kilométerre lévő Montaubanban: három francia katonát, majd egy zsidó iskola három diákját és egy tanárát, hatalmas felháborodást keltve mind Izraelben, mind Franciaországban. A merénylőt március 22-én lelőtték az elfogására kiérkező kommandósok, miután nem volt hajlandó megadni magát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×