Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kerry és Lavrov az IÁ elleni küzdelemről egyeztet New Yorkban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Iszlám Állam (IÁ) által globális szinten jelentett fenyegetésről és a szunnita terrorszervezet elleni küzdelemben való esetleges együttműködésről tárgyal egymással szerdán John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésének keretében - közölte egy orosz diplomáciai forrás.

Washington a dzsihadista szervezet elleni küzdelmet a Moszkvával való együttműködés lehetséges terepének tartja, jóllehet a két nagyhatalom között súlyos feszültség uralkodik az Ukrajnával kapcsolatos eltérő álláspontok miatt. Az orosz külügyminiszter vasárnap telefonon egyeztetett amerikai kollégájával, és arra kérte őt, hogy az Egyesült Államok tartsa tiszteletben Szíria szuverenitását, miközben felveszi a harcot a szélsőséges iszlamista csoporttal.

Az amerikai külügyminiszter kedden késő este New Yorkban találkozott Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével is, akivel egyetértettek abban, hogy a Gázai övezetnek azonnali humanitárius segítségre van szüksége az Izraellel 50 napon át tartó fegyveres konfliktus okozta pusztítás miatt. A felek azt is leszögezték, hogy mielőbb "tartós megoldást" kell találni a gázai nép számára - mondta egy névtelenül nyilatkozó, magas rangú amerikai tisztségviselő. Kerry egyúttal megígérte, hogy segíteni fog a palesztinok és Izrael közötti békefolyamat újraindításában, és a közgyűlés előtti pénteki felszólalásában ismerteti tervét az új béketárgyalási menetrendre vonatkozóan.

Az ENSZ Közgyűlés szerdán kezdődő 69. általános vitáján a legfőbb napirendi pont az Iszlám Állam elleni küzdelem lesz, továbbá megvitatják az iráni atomprogrammal kapcsolatos fejleményeket, az ukrán és a közel-keleti helyzetet és az eddigi legsúlyosabb Ebola-járvány elleni fellépést is.

A 193 ország részvételével zajló egyhetes tanácskozáson Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviseli, aki csütörtökön szólal fel az ülésszakon.