eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Iszlám Állam - Vélhetően lefejezték a francia turistát a szélsőségesek

Az Algériában elrabolt francia turista lefejezéséről tett közzé szerdán videót az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet algériai csoportja "Véres üzenet a francia kormány számára" címmel - jelentette az AFP francia hírügynökség és a terroristák internetes tevékenységét figyelő amerikai intézet (SITE).

Az Algériai Kalifátus Katonái nevű szervezet egy korábbi, hétfőn este nyilvánosságra hozott videofelvételén az 55 éves Hervé Gourdel túravezető arra kérte Francios Hollande francia köztársasági elnököt, hogy állítsa le a francia légicsapásokat az IÁ iraki hadállásai ellen. A csoport a férfi lefejezését helyezte kilátásba, amennyiben ez 24 órán belül nem történik meg.

A szerdán közölt felvétel egy sajtókonferencia képsoraival kezdődik, amelyen Hollande bejelentette, Franciaország csatlakozik a terrorszervezet elleni küzdelemhez, és légitámadásokat mér a dzsihadistákra Irakban. Ezután a kamera a térdelő és hátrakötözött kezű túszt mutatja, akit négy eltakart arcú, fegyveres férfi vesz körbe. Az egyikük ezután felolvas egy üzenetet, amely elítéli a "francia keresztény bűnözők" algériai, mali és iraki beavatkozását.

A videofelvételen látható jelenet hasonlít a két amerikai újságíró, James Foley és Steven Sotloff, valamint a brit David Haines segélymunkás korábbi, brutális lefejezéséről közzétett képsorokhoz.

A francia kormány egyelőre nem erősítette meg a videó hitelességét.

"Az értékeink forognak kockán" - jegyezte meg szerdán Manuel Valls francia kormányfő, miután értesült a videó közzétételéről. Percekkel korábban a miniszterelnök azt mondta, Franciaország addig folytatja az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet elleni légicsapásokat Irakban, amíg az iraki hadsereg át nem veszi az ellenőrzést az érintett országrészben.

Egy nappal korábban Valls kijelentette, Franciaország nem tárgyal a francia turista fogva tartóival.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×