Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Obama ambiciózus nemzetközi megállapodásra szólított fel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai elnök azt kérte az ENSZ New York-i klímacsúcsán kedden, hogy kössenek ambiciózus nemzetközi megállapodást az éghajlatváltozás ellen, és ebben vállaljanak komoly kötelezettségeket a feltörekvő országok is, és mindenki lépjen túl a gazdag ország - szegény ország régi ellentéten, amely akadályozza a haladást a tárgyalásokon.

"Olyan megállapodásra van szükség, amely tükrözi a gazdasági realitásokat a következő évtizedben és azután is. Ambiciózusnak kell lennie, mert ez az a szint, amelyet a kihívás megkövetel" - mondta felszólalásában. A globális egyezményben komoly vállalásokra van szükség egyes felemelkedő gazdaságok részéről is, amelyek fokozni fogják az üvegházhatású gázok kibocsátását, amint tovább növekszik a gazdaságuk. "Nem lehetnek kivételek. Nincs ország, amely egyedül meg tudna birkózni ezzel a globális veszéllyel" - jelentette ki.

"Bármelyek legyenek is a pillanatnyi kihívások, amelyekre ezen a héten válaszolnunk kell (az ENSZ Közgyűlésében) - terrorizmus, instabilitás, egyenlőtlenségek, betegségek - van egy téma, amely a többinél látványosabban jelöli ki a század körvonalait: ez az éghajlatváltozás gyors és növekvő veszélye" - mondta.

Közölte, hogy mielőtt az emelvényre lépett, találkozott Csang Kao-li kínai első miniszterelnök-helyettessel, és egyetértettek abban, hogy a világ két legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának "a felelőssége a vezetés" a küzdelemben. Az Egyesül Államok vállalja, hogy 2020 végére 17 százalékkal csökkenti kibocsátását a 2005-ös szinthez viszonyítva - mondta.