eur:
394.14
usd:
369.57
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Megnyílt a moszkvai magyar vízumközpont

Egyhetes próbaüzem után hétfőn megnyílt Moszkvában a schengeni beutazási engedélyek iránti kérelmeket befogadó magyar vízumközpont.

Az üzleti alapon működő intézmény Moszkva észak-keleti részén, a Marina Roscsa nevű kerületben van, az egyik új metróvonal végállomásának közelében. A Polkovaja utcai épületben 460 négyzetméteres alapterületen fogadják a vízumkérelmezőket.

A magyar VisaWorld-Center Szolgáltató Kft. és orosz partnere, Jelena Cvetkova üzletasszony hozta létre az intézményt működtető orosz Vízumközpont Korlátolt Felelősségű Társaságot. Cvetkova asszony az MTI-nek elmondta, az ő feladatuk volt, hogy az orosz szabályozásnak megfelelően építsék ki a vízumközpontot. Az előkészítés öt hónapot vett igénybe.

A helyszín kiválasztásánál fontos szempont volt a jó megközelíthetőség. Minthogy a magyar vízumcenter nem messze található a Lengyelországba, Csehországba, Norvégiába, Kanadába utazók számára kialakított, egyesített moszkvai vízumközponttól, azok az utazási irodák, amelyek nemcsak Magyarországra, hanem a fent említett országokba is szerveznek utazásokat, szinte egy helyen intézhetnek mindent - mondta az orosz üzletasszony.

A tágas ügyféltérben húsz ablaknál várják a kérelmezőket. Harminc alkalmazottat vettek fel a vízumközpontba. Létrehoztak egy szolgáltató irodát is, ahol a kliensekről fotót, dokumentumaikról fénymásolatot készítenek, és ha igény van rá, biztosítást kötnek, repülőjegyet, szállást foglalnak. A vízumközpontban nyitott bankfiókban helyben fizethetik be a kliensek a kérelem bevételének és kiadásának, valamint a beutazási engedélynek a díját. Az előbbiért kérelmezőkként 1200 rubelt (mintegy 7500 forint) számítanak fel, de kedvezményeket adnak a 6 év alatti gyerekeknek és a különböző fogyatékkal élőknek.

Jelena Cvetkova elmondta, hogy tevékenységüket bővíteni szeretnék: további 50 vízumközpont-képviseletet terveznek nyitni Oroszországban.

A schengeni szabályozás előírja a vízumkérelmezők biometrikus adatfelvételét. Így 2015-től a Magyarországra vízummal beutazókról is fényképet kell készíteni, valamint ujjnyomatot kell venni tőlük, és ehhez a vízumkérelmezőknek személyesen kell megjelenni majd a központokban. Nem mindenki tud azonban Moszkvába utazni, ezért elsősorban ott, ahol már van magyar főkonzulátus: az Ural-hegység menti Jekatyerinburgban és Szentpéterváron nyitnak majd vízumközpontot, valamint a dél-oroszországi, Krasznodarban. Ezekben a városokban gyakorlatilag megvannak a helyiségek, a közeljövőben befejezik a szükséges felújítást és a felkészülést a munkára.

Bajtai Csaba tanácsos, a moszkvai magyar konzulátus vezetője a moszkvai vízumközpontban elmondta, hogy az orosz fővárosban lévő magyar nagykövetségen 2004-ben alakították ki a konzuli ügyfélszolgálatot, mintegy 30 ezer fő vízumkérelmének az átvételére méretezve azt. Tavaly már 72 ezer kérelmet vettek át, és ez a szűkös körülményekből adódóan torlódáshoz vezetett.

A vezető konzul hozzátette, hogy évről-évre 15-20 százalékkal nő a beadott vízumkérelmek száma Moszkvában. Tekintettel arra, hogy a jövő év első negyedében már biometrikus adatokat is le kell venni a kérelmezőktől, mindez elkerülhetetlenül szükségessé tette a vízumkérelmek átvételének a kiszervezését. Tisztában vannak azzal, hogy a vízumkérelmezők számára az 1200 rubeles vízumközponti díj további anyagi megterhelést jelent, de úgy gondolják, hogy a piac ezt már tudomásul vette. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország gyakorlatilag az utolsó államok között van Oroszországban, amelyek vízumközpontoknak adták át a kérelmek átvételét. A döntéseket természetesen továbbra is a konzulátuson hozzák.

Bajtai Csaba hozzátette, hogy igyekeznek minden segítséget megadni a moszkvai magyar vízumközpontnak, ahogy ezt a felkészülés során is megtették. Ebben a kezdeti időszakban folyamatosan biztosítják a konzuli jelenlétet, és a későbbiekben sem fogják a központot magára hagyni. Négy korábbi konzuli munkatárs, akik vízumkérelmek átvételével foglalkoztak, a vízumközpontban dolgozik.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×