Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Letartóztattak három feltételezett dzsihadistát Franciaországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Letartóztattak három feltételezett dzsihadistát kedden a párizsi Orly repülőtéren, köztük Mohamed Merah nővérének férjét, aki két és fél éve dél-Franciaországban megölt hét embert - erősítette meg az I-télé francia hírtelevízió értesülését a francia belügyminisztérium.

A három férfi Törökországból tért haza, ahol augusztus végén előállították, majd kiutasították őket az országból a török hatóságok, mert Szíriában jártak. A három francia 2013 február-március óta tartózkodott Törökországban. Mindhármukat letartóztatta a francia rendőrség, jelenleg a belső elhárítási szervek hallgatják ki őket. A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege azt feltételezi, hogy dzsihadistákat Szíriába toborzó hálózat tagjai.

Merah 2012. március 11. és 19. között hét embert ölt meg Toulouse-ban és az onnan nem egészen 50 kilométerre lévő Montaubanban: három francia katonát, majd egy zsidó iskola három diákját és egy tanárát, hatalmas felháborodást keltve mind Izraelben, mind Franciaországban. A merénylőt március 22-én lelőtték az elfogására kiérkező kommandósok, miután nem volt hajlandó megadni magát.

Az I-télé hírtelevízió szerint az egyik monstani letartóztatott férfi, a 29 éves Abdelouahed Baghdali francia-marokkói állampolgár Szuad Merah, a toulouse-i merénylő nővérének férje, ezenkívül a 27 éves Imad Djebalit, Merah egyik gyerekkori barátját és a 24 éves, iszlám hitre áttért Gael Maurize-t vették őrizetbe. Valamennyiüket megfigyelték a francia titkosszolgálatok.

A francia hatóságok ugyanakkor május végén nyomát vesztették Merah nővérének. Azt feltételezik, hogy ő is Szíriába utazott, hogy részt vegyen a dzsihádban. Bernard Cazeneuve belügyminiszter jelezte, hogy ha a nő hazatér Franciaországba, azonnal letartóztatják.

Európában Franciaországból mentek el a legtöbben Irakba vagy Szíriába, hogy csatlakozzanak valamely szélsőséges szervezethez. Becslések szerint a dzsihadisták között mintegy kétezer európai állampolgár lehet. Közülük - a francia kormány adatai szerint - 930 a francia állampolgár. Számuk január 1. óta majdnem megduplázódott. A titkosszolgálatok attól tartanak, hogy a hazatérők egy része terrorcselekményeket követhet el Európában.