eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Letartóztattak három feltételezett dzsihadistát Franciaországban

Letartóztattak három feltételezett dzsihadistát kedden a párizsi Orly repülőtéren, köztük Mohamed Merah nővérének férjét, aki két és fél éve dél-Franciaországban megölt hét embert - erősítette meg az I-télé francia hírtelevízió értesülését a francia belügyminisztérium.

A három férfi Törökországból tért haza, ahol augusztus végén előállították, majd kiutasították őket az országból a török hatóságok, mert Szíriában jártak. A három francia 2013 február-március óta tartózkodott Törökországban. Mindhármukat letartóztatta a francia rendőrség, jelenleg a belső elhárítási szervek hallgatják ki őket. A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege azt feltételezi, hogy dzsihadistákat Szíriába toborzó hálózat tagjai.

Merah 2012. március 11. és 19. között hét embert ölt meg Toulouse-ban és az onnan nem egészen 50 kilométerre lévő Montaubanban: három francia katonát, majd egy zsidó iskola három diákját és egy tanárát, hatalmas felháborodást keltve mind Izraelben, mind Franciaországban. A merénylőt március 22-én lelőtték az elfogására kiérkező kommandósok, miután nem volt hajlandó megadni magát.

Az I-télé hírtelevízió szerint az egyik monstani letartóztatott férfi, a 29 éves Abdelouahed Baghdali francia-marokkói állampolgár Szuad Merah, a toulouse-i merénylő nővérének férje, ezenkívül a 27 éves Imad Djebalit, Merah egyik gyerekkori barátját és a 24 éves, iszlám hitre áttért Gael Maurize-t vették őrizetbe. Valamennyiüket megfigyelték a francia titkosszolgálatok.

A francia hatóságok ugyanakkor május végén nyomát vesztették Merah nővérének. Azt feltételezik, hogy ő is Szíriába utazott, hogy részt vegyen a dzsihádban. Bernard Cazeneuve belügyminiszter jelezte, hogy ha a nő hazatér Franciaországba, azonnal letartóztatják.

Európában Franciaországból mentek el a legtöbben Irakba vagy Szíriába, hogy csatlakozzanak valamely szélsőséges szervezethez. Becslések szerint a dzsihadisták között mintegy kétezer európai állampolgár lehet. Közülük - a francia kormány adatai szerint - 930 a francia állampolgár. Számuk január 1. óta majdnem megduplázódott. A titkosszolgálatok attól tartanak, hogy a hazatérők egy része terrorcselekményeket követhet el Európában.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×