Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lemondott a spanyol igazságügyi miniszter

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lemondott kedden Alberto Ruíz Gallardón spanyol igazságügyi miniszter, miután a madridi kormány elvetette az abortusz alkalmazásának korlátozását célzó törvénytervezetet.

"Alkalmatlannak bizonyultam arra, hogy törvényt alkossak a kormány tervezetéből" - közölte sajtótájékoztatóján a tárcavezető, hozzátéve, hogy nemcsak a miniszteri pozícióról mond le, hanem 30 év után teljesen visszavonul a politikából.

A konzervatív kormány korábban kilátásba helyezte, hogy visszavonja az előző kormányzat alatt bevezetett lazításokat az abortusz szabályozásában. A szocialista vezetés 2010-ben olyan szabályozást fogadott el, amely a terhesség 14. hetéig engedélyezi annak megszakítását. Az anyát fenyegető egészségügyi veszély vagy a magzat súlyos fejlődési rendellenessége esetén a 22. hétig engedélyezett az abortusz. A jelenlegi jogszabályok értelmében lányok 16. életévüktől szülői engedély nélkül kérhetik a terhesség megszakítását.

A tervezett szigorítások értelmében csak akkor adtak volna engedélyt a terhesség megszakítására, ha az anya veszélybe kerül, ha a terhesség nemi erőszak következménye vagy ha a magzat rendellenességét két orvos is megerősíti egymástól függetlenül. Nemi erőszak esetén az abortusz előfeltétele az időben megtett feljelentés lett volna. Fiatalkorúak terhességének megszakításához a szülők beleegyezésére is szükség lett volna az új jogszabály szerint. Mindezzel szigorúbb feltételeket szabtak volna az abortusznak, mint az 1985 előtti szabályozás, amelyet a 2010-es törvénnyel reformáltak meg.

A közvélemény-kutatások szerint a spanyolok nagy többsége elutasítaná az abortusztörvény szigorítását. Egy felmérés szerint a lakosság 73,3 százaléka ellenezte a kormány tervét. A 18 és 29 év közötti fiatalok körében még nagyobb, 84,3 százalék volt az elutasítás aránya. Február elején Madridban és más spanyol városokban tízezrek tüntettek a tervezett szigorítások ellen.

Mariano Rajoy kormányfő közölte, hogy új abortusztörvény helyett mostantól inkább a jelenlegi jogszabály módosítását próbálják elérni, hogy a 18 éves kor alatti lányoknak kötelező legyen szülői engedélyt kérniük terhesség-megszakításra.

A helyi média szerint a kormány azért vetette el tervét, mert attól tartott, hogy annak következtében jelentősen csökkenne támogatottsága a jövő évi törvényhozási választások előtt.