eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Bővítené az együttműködést az Ohiói Nemzeti Gárda

A magyar honvédség valódi ereje a katonák szíve - mondta Deborah Ashenhurst, az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnoka. A vezérőrnagy budapesti látogatásán adott exkluzív interjút az Inforádiónak a Magyar Honvédséggel a kilencvenes évek eleje óta meglévő partnerségi programról.

- A 20 éves partnerségi program az Ohiói Nemzeti Gárda és a Magyar Honvédség között mindkét nemzet számára jelentős előnyökkel jár. A katonák közösen tanulnak, gyakorlatoznak, megosztják egymással tapasztalataikat, ami felbecsülhetetlen értékű. A nemzeti gárda tagjai technikai és harcászati ismereteket szereznek a magyaroktól és ez fordítva is igaz. Nagy jelentősége volt annak is, amikor egy közös egység tagjaiként dolgoztak Afganisztánban a magyar katonák és az ohiói nemzeti gárda tagjai, és közös hadgyakorlaton is részt vettek. Ez egy nehéz és veszélyes misszió volt, de nagyon hasznos. A közös munkában a legfontosabb talán az a barátság, ami kialakul a katonák között, hiszen a nemzeti gárda tagjai - a hivatásos amerikai katonáktól eltérően - nem látnak el hosszabb-rövidebb idejű szolgálatot Európában. A gárda tagjai katonák, a tisztek fiatalon ismerik meg egymást, együtt nőnek fel az egységükben, az együttműködés pedig segít számukra a tapasztalatszerzésben, és így ha közösen kell harcolnunk a védelem érdekében, a NATO köteléke alatt, sokkal könnyebb dolgunk van.

- Hogyan profitálnak az együttműködésből a nemzeti gárda tagjai?

- Az Egyesült Államok egy nagyon fiatal ország, nincsen hosszú hadtörténetünk, mint amilyen Magyarországnak van. Vagyis nem csak a jelenkori hadászat megismerése a cél, hanem annak a megértése is, hogy a csaták milyen hatással vannak egy nemzetre, az emberekre, megérteni azt, mit jelent egy nemzet számára a katonai konfliktusba kerülés. Ennek a megismerése az Ohiói Nemzeti Gárda számára felbecsülhetetlen értékű. Másrészről ott van a modern technika, ha valamelyik fél új berendezést kap, megosztjuk egymással az új ismereteket. Amikor az Ohiói Nemzeti Gárda egy új katonai berendezést kap, megadja a lehetőséget a magyar partnerei számára, hogy megismerje azt, és ez fordítva is igaz. Ez szintén értékes része az együttműködésnek. Ha például a cyber-hadviselést nézzük, könnyebben érthető, hogy milyen sokrétű az együttműködésnek ez a része is. Arról már nem is szólva, hogy megoszthatjuk egymással a munkánk során jelentkező kihívásokat is.

- Tapasztalatai szerint mi az erőssége a magyar honvédeknek?

A valódi ereje a magyar katonák szíve. Nyilvánvalóan azokon a megszerzett tapasztalataikon túl, amelyeket a számtalan NATO misszióban, a szövetségesek mellett végrehajtott műveletekben szereztek, ami nagyszerű és sokat tanultunk mi is a tapasztalatok átadásából. De a legnagyszerűbb dolog mégis ez, a katona szíve a magyar egységeknél és ezt a gondolatot szeretném erősíteni nálunk az Ohiói Nemzeti Gárdánál is. Azt, hogy a katona amit tanult, tapasztalt, adja hozzá a szívét is, így lehet képes maximálisan teljesíteni azt, amit elvárnak tőle.

- És talán így lehet a legkönnyebben megtanulni, hogy a kulturális különbségek ellenére miként lehet hatékonyan együttműködni...

- A kulturális különbségek számunkra elsősorban az egyének közti különbségeket jelentik. Mondjuk a nemzeti sajátosságok érvényesülnek a politikában, de ez a hatás katonáknál nem jelentkezik, hiszen nincs befolyással arra, hogy miként vívjunk közösen a csatát, hogyan nyerjünk meg háborút. Így a kulturális különbség elsősorban a nyelvtől az ételekig terjednek, amiknek a megismerésével még jobban tudunk később együttműködni. Úgy gondolom, ezeken a különbségeken sikerült már túllépnünk, megismertük őket. Ami azért is fontos, mert az Ohiói Nemzeti Gárda tagjainak jelentős része számára sosem adatik meg a lehetőség, hogy a tengeren túlra látogasson.

- A Walesi NATO-csúcson több magyar felajánlás is elhangzott, egyebek közt a védelmi kiadások ütemezett növelésének felgyorsítása, a pápai katonai repülőtér fejlesztése, a balti államokban tartandó hadgyakorlaton való részvétel. Hogy látja, ezek hozzájárulhatnak a közös védelem növeléséhez?

- Véleményem szerint ez egy nagyon pozitív üzenet a NATO országok felé, mivel az fontos lépés, hogy modernizálják a magyar haderőt. A pápai reptér fejlesztése szintúgy fontos lépés, hiszen újabb lehetőségeket biztosít az együttműködésre, több közös gyakorlat végezhető el, vagyis nagyszerű dolog ez Magyarország számára, illetve mindenkinek. A balti térség segítése és a hadgyakorlaton való részvétel azt bizonyítja, hogy mindannyian egy azon szövetség részesei vagyunk, amely együttműködünk a béke érdekében, s mind a 28 tagállam felsorakozik a közös ügyek mellett.

- Az említett NATO-csúcson Anders Fogh Rasmussen főtitkár azt mondta, a biztonsági környezet drámaian megváltozott. Igazodnia kell ehhez az új helyzethez a magyar-ohiói partnerségnek, változik az?

- Nem mondhatnám, hogy változott a partnerség, a helyzet talán több lehetőséget ad az együttműködésre, hiszen újabb források nyílhatnak meg a gyakorlatokra, képzésre. Reményeim szerint amennyiben a magyar partnerünk kiképzéseket, tréningeket szervez, azokra meghívja az Ohiói Nemzeti Gárdát is, és az afganisztáni kivonulás után is folytatni tudjuk a megkezdett közös munkát. Bízom benne, hogy Magyarországnak az Ukrajnával kapcsolatos szerepvállalásai tovább erősítik a megkezdett partnerséget és a meglévő barátságot, sőt a kiképzéseken túlmutató együttműködést tesz lehetővé a Magyar Honvédség és a Ohiói Nemzeti Gárda között.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×