Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Merkel: Brüsszelnek kell értékelnie a francia reformokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A brüsszeli Európai Bizottságnak, és nem a német kormánynak kell értékelnie a franciaországi államháztartási reformok előrehaladását - mondta a német kancellár hétfőn Berlinben a francia miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.

Manuel Valls kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján Angela Merkel hangsúlyozta: nagy hatást tett rá és bizakodással töltötte el francia kollégája beszámolója a megkezdett és tervezett mélyreható átalakításokról. A reformok irányával mindenki egyetért, a megvalósítás értékelése viszont Brüsszel dolga - tette hozzá.

A francia kormány törekvéseinek sikere az euró stabilitása és az EU hitelessége szempontjából is fontos, ezért a szigorú költségvetési politikát előíró stabilitási és növekedési paktumot be kell tartani. Ugyanakkor a megállapodás "biztosít bizonyos rugalmasságot" - mondta Angela Merkel.

Az államháztartási konszolidációt és a növekedés beindítását pénzügyi ráfordítás nélkül, a szabályozási környezet átalakításával, így például bürokrácia csökkentésével is lehet serkenteni - tette hozzá a német kancellár.

Kiemelte: kulcsfontosságú a digitális gazdaság fejlesztése, és ez nemcsak Franciaországban, hanem Németországban és az egész EU-ban sok erőfeszítést igényel, hiszen a közösség messze lemaradt az Egyesült Államok, Kína és Dél-Korea mögött.

Manuel Valls a tájékoztatón hangsúlyozta: "Franciaország nem Európa beteg gyermeke", és európai felelősségéhez méltó erőfeszítéseket tesz az államháztartás helyzetének és a gazdaság versenyképességének erősítéséért.

Hozzátette, hogy Németország már tíz éve végrehajtotta mindazokat a reformokat, amelyek Franciaországban még csak most következnek, a kormány azonban a törvényhozás támogatásával megteszi a szükséges lépéseket. Az eddig elhatározott döntések szerint a vállalkozások adóterheit 40 milliárd euróval csökkentik, az államháztartásban pedig 50 milliárd eurót takarítanak meg a következő években - mondta a francia kormányfő.

A sikerhez Németország együttműködése is szükséges, "Franciaországban akkor fogják szeretni a németeket, ha az EU-ban beindul a növekedés" - mondta Manuel Valls, utalva a német kormány tevékenységével kapcsolatban gyakran előkerülő bírálatra, miszerint Berlin nem ösztönzi eléggé a beruházásokat és a belső keresletet, ami hátráltatja a gazdasági kibontakozást az EU-ban.

Franciaországnak tavalyra kellett volna az EU-beli deficitcél, a GDP 3 százaléka alá szorítania államháztartási hiányát, de a párizsi vezetés szerint 2017-ig nem érik el ezt a célt. Ezért a német döntéshozók körében és a sajtóban komoly kétségek mutatkoznak a párizsi vezetés törekvéseit illetően. A Bild című lap például a napokban a Franciaország és a beteg szó német megfelelőjéből (Frankreich, krank) képezve azt a címet adta a reformok állásáról szóló beszámolójának, hogy Krankreich, befolyásos konzervatív politikusok pedig Manuel Valls látogatásához időzítve a jóléti állam francia modelljének csődjéről és a francia kormány erőfeszítéseinek elégtelenségéről tettek nyilatkozatokat.

A francia kormányfő Merkel mellett Sigmar Gabriel szociáldemokrata alkancellárral, gazdasági miniszterrel és szakszervezeti vezetőkkel és munkaadói érdekképviseletek vezetőivel is találkozik.