eur:
393.76
usd:
368.21
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Kelemen Hunor leadta az államfőjelöltségét támogató aláírásokat

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke benyújtotta hétfőn a Központi Választási Irodához (BEC) az államelnök-választáson való indulásához szükséges iratokat, és leadta a jelöltségét támogató csaknem 270 ezer aláírást.

A novemberi romániai elnökválasztáson azok indulhatnak, akiknek a jelöltségét legalább 200 ezren támogatják.

Az aláírások iktatása után Kelemen Hunor azt mondta: Romániának az oktatásra, kultúrára, kutatásra, és infrastruktúra kell kiemelt figyelmet fordítania, hogy megerősödjék és meghatározó szerepet játszhasson a térségben és az Európai Unióban. Hozzátette: a kampányban a romániai magyarság sajátságos érdekeit is fel akarja mutatni.

"Mindenhol az Európai Unióban, ahol a 20. század második felétől kezdődően stabil gazdaság, jólét, biztonság alakult ki, rendezték a többség és kisebbség viszonyát. Mindig a többség felelős a kisebbségért. A kisebbségnek képesnek kell lennie megmutatni, mit akar, hogyan akarja, ezt mi a párbeszéd útján, az érvek erejével kívánjuk megmutatni és kialakítani azt a párbeszédet, amely lebontja az előítéleteket" - jelentette ki Kelemen Hunor.

A politikus elhárította azt az újságírói kérdést, hogy kit támogat a választás második fordulójában.

"Azt a kishitűséget kell legyőzni, hogy a második fordulóba az RMDSZ jelöltje nem juthat be. Ha ez mégsem sikerül, akkor majd a két forduló között lesz itt az ideje erről dönteni" - mondta az RMDSZ államfőjelöltje.

Kelemen Hunor második alkalommal indul az államelnöki tisztségért, a 2009-es államelnöki választásokon is ő volt az RMDSZ jelöltje. Kelemen Hunor öt évvel ezelőtt 373 ezren voksot kapott, vagyis a szavazatok 3,8 százalékát szerezte meg.

Idén két magyar jelölt is felkerülhet a szavazólapra. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vasárnap közölte: összegyűltek az aláírások ahhoz, hogy Szilágyi Zsolt EMNP-alelnök elindulhasson a romániai elnökválasztáson. Az ő jelöltségét kedden iktatják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×