eur:
392.59
usd:
367.46
bux:
66116.04
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Hazaküldik Németországból a Balkánról menekülteket?

Németországban a jövőben csak rendkívüli esetben számíthatnak menedékre az egykori Jugoszláviából érkezők, mert a törvényhozás felsőházának tekintett szövetségi tanács, a Bundesrat is -úgymond- biztonságos országnak nyilvánította Szerbiát, Bosznia-Hercegovinát valamint Macedóniát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a német hatóságok többé nem tekintik menekültnek az ezekből az országokból származó személyeket, sőt még azokat is hazatérésre szólítják fel, akik jelenleg menedékkérelmük elbírálására várnak.

A törvényjavaslatról kezdett vitában a kormány érve az volt, hogyha a Balkánt biztonságos térségnek nyilvánítják, a menedékkérők száma legalább 20 százalékkal csökken, következésképpen a máshonnan érkezettek kérelmének elbírálása felgyorsul. Ezt az érvet magáévá tette az eddig fenntartásokkal élő baden-württenbergi kormányfő, a zöldpárti Winfried Kretschmann is, aki a menedékjog módosításáról alkotott törvényt úgy jelentette be a közvélemény előtt, mint amely megkönnyíti az üldözöttek befogadását és állandó tartózkodásra feljogosító kérelmük gyors elbírálását.

Ennek értelmében a menekültek az érkezésüket követő negyedik hónaptól már szabadon mozoghatnak Németország területén és elhelyezkedésüknél sem fogják szigorú feltételnek tekinteni az uniós polgárok előjogát, eddig ugyanis csak akkor kaphattak meg valamely állást, ha erre nem akadt német, vagy más uniós országból jelentkező.

A törvénymódosítás azonban kimondja azt is, hogy a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából vagy Macedóniából érkezett személyek távozásra kényszerülnek, ha eddig még nem kapták meg a menedékjogot. Számuk több ezerre tehető. A legtöbben romák.

Velük kapcsolatban a német belügyminisztérium szóvivője elismerte, hogy szülőföldjükön súlyos szociális megkülönböztetésben van részük, de hangsúlyozta, a menedékjogot politikai indokkal adják meg és a romák hátrányos helyzete az egykori Jugoszláviában nem politikai természetű. A törvénymódosításról folytatott vita idején a Bundesrat épülete előtt polgárjogi aktivisták tüntettek, hangoztatva, hogy a romák esetében nem lehet beszélni biztonságos országokról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×