Inforádió

Meghallgatom Élő adás

London ötmillió euróval segíti Párizst a bevándorlók visszatartásában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
London évente ötmillió eurót fordít a következő három évben arra, hogy segítse Párizst a francia Calais kikötővárosából az Egyesült Királyságba igyekvő, egyre nagyobb számú bevándorló elleni küzdelemben - közölte szombaton Theresa May brit belügyminiszter és francia kollégája, Bernard Cazeneuve.

Amellett, hogy a két ország megegyezett együttműködésük szorosabbra fűzéséről, a tárcavezetők megállapodtak a határellenőrzések szigorításában és a kikötőváros biztonsági szempontból történő fejlesztésében is.

"Ebből a forrásból fogjuk finanszírozni a kikötő biztosítását, és a segítségre szorulók védelmét" - mondta Cazeneuve. Hozzátette: úgy változtatják meg a hajóállomás elrendezését, hogy egyszerűbbé váljon a határellenőrzés, és hatékonyabbá tegyék az átmenő forgalmat.

Emellett megegyeztek arról, hogy a brit és francia rendőri erők közösen próbálják meg felszámolni a jövőben azokat az embercsempész hálózatokat, akik az Egyesült Királyságba szállítanak menekülteket.

A hatóságok adatai szerint az elmúlt hónapokban ötven százalékkal mintegy 1500-ra emelkedett a papírok nélkül Calais városába érkezők száma, s ennek okai a Közel-Keleten, valamint Észak- és Kelet-Afrikában kialakult válságok elmélyülése.

A francia kikötőváros környékén, hevenyészett táborokban élő bevándorlók elkeseredésükben mind gyakrabban próbálnak feljutni Nagy-Britanniába tartó járművekre, és emiatt egyre többször kerülnek összetűzésbe az ezt megakadályozó rendőrökkel.

Nagy-Britannia nem része az Európai Unión belül működő schengeni térségnek, mindössze a közös rendőri együttműködésben vesz részt, így a francia-brit határon nem törölték el a határellenőrzéseket.