Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Támadásokra készültek terroristák Ausztráliában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Politikusok és kormányzati épületek megtámadására és véletlenszerűen kiválasztott emberek lefejezésére készültek Ausztráliában az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezethez köthető terroristák - mondta Tony Abbott kormányfő pénteken, egy nappal az ország történetének legnagyobb terrorellenes rendőrségi akciója után.

A kormányfő szerint a hatóságok az IÁ Irakban és Szíriában harcoló ausztrál tagjai és otthoni támogatóik közti kommunikáció megfigyelésével jutottak tudomására annak, hogy iszlamisták támadásokat terveznek.

A miniszterelnök közölte: a lehallgatott beszélgetésekben szóba került az ausztrál kormányzat, a parlament és kormányzati tisztviselők elleni támadások lehetősége. A merényleteket akár napokon belül elkövethették volna.

"Szoros kapcsolat van az Irakban és Szíriában az IÁ oldalán harcoló ausztrálok és az őket Ausztráliából támogató hálózatok között" - mondta Abbott. Azt is közölte, hogy elrendelte a canberrai parlament védelmének megerősítését.

Az előző nap az ország történetének legnagyobb méretű terrorellenes razziáját tartották Ausztráliában, a rendőrségi műveletben 15 embert őrizetbe vettek, további két főt pedig terrorizmussal vádoltak meg. Néhány nappal korábban az országban az eddigi legmagasabb, utolsó előtti fokozatra emelték a terrorveszély szintjét.

A biztonsági erők már korábban jelezték: attól tartanak, hogy az iraki és szíriai szélsőségesekkel kapcsolatban állók merényletekre készülnek Ausztráliában.

A hatóságok becslése szerint mintegy 60 ausztrál állampolgár harcol az Iszlám Állam és egy másik szélsőséges szervezet, az an-Nuszra Front soraiban a Közel-Keleten. Tizenöt további fegyveresük már meghalt, köztük ketten úgy, hogy öngyilkos merényletet követtek el. Húsz radikális ausztrál a közelmúltban hazatért, őket a rendőrség biztonsági szempontból veszélyforrásként kezeli.

A csütörtöki terrorellenes művelet három városra, Sydneyre, Brisbane-re és Loganre összpontosított. A razziát Sydney egy döntően muszlimok lakta részén kisebb tüntetés követte, ahol helyi lakosok a félmilliós vallási kisebbség szerintük indokolatlan megkülönböztetése miatt tiltakoztak.