Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rasmussen üdvözli, hogy az Egyesült Királyság egységes marad

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Üdvözölte Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár pénteki közleményében David Cameron brit miniszterelnöknek a Skócia függetlenné válásáról tartott népszavazást követően tett kijelentését.

"Üdvözlöm Cameron miniszterelnök kijelentését, mely szerint az Egyesült Királyság a jövőben is egységes marad" - idézi Ramsussent a kommüniké.

A közlemény arra is kitér, hogy az Egyesült Királyság a NATO egyik alapító tagállama, amely Rasmussen reményei szerint a jövőben is vezető szerepet játszik majd abban, hogy a szövetség erős maradjon.

"Teljes mértékben tiszteletben tartom azt a döntést, amelyet a skót nép a tegnapi népszavazáson meghozott" - áll a NATO-főtitkár közleményében.

A skót "nem" katonai jelentőségét az adja, hogy a brit nukleáris csapásmérő erő, a ballisztikus rakétákat hordozó tengeralattjáró-flotta Skóciában állomásozik, az ország északi részének elszakadását követően pedig ki kellett volna vonni onnan. Ezzel összefüggésben több szövetséges, köztük az Egyesült Államok is aggodalmának adott hangot, attól tartva, hogy az ország szétválása meggyengítette volna az észak-atlanti szövetség egyik legfontosabb tagját.

A skóciai népszavazást a függetlenséget elvető tábor nyerte meg, miután a péntek reggelig ismertetett részeredmények szerint behozhatatlan előnyre tett szert.