eur:
393.92
usd:
368.31
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A skót népszavazás eredményének nemzetközi fogadtatása

Angela Merkel német kancellár nem kommentálta pénteken a skóciai népszavazás eredményét, Frank-Walter Steinmeier viszont üdvözölte azt. Az Európai Parlament (EP) két legnagyobb frakciójának - a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú néppárti, illetve a balközép szociáldemokrata képviselőcsoportnak - a vezetője egyaránt melegen üdvözölte pénteken a Skócia függetlenségének elutasítását hozó népszavazás eredményét.

Steffen Seibert kormányszóvivő berlini tájékoztatóján azt mondta, hogy a kancellár tiszteletben tartja a demokratikus döntéseket, és ebből a tiszteletből fakadóan nem is értékeli azokat, ez pedig "ma is érvényes". Hozzátette, hogy Németország és Nagy-Britannia együttműködése a jövőben is "szoros és partneri lesz, éppen úgy, mint eddig".

Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter közleményt adott ki, amelyben kifejezte nagyrabecsülését Nagy-Britannia "példamutató demokratikus kultúrája" iránt, és hangsúlyozta, hogy a népszavazás eredménye világos, egyértelmű üzenetet hordoz, azt jelzi, hogy "az emberek erős Skóciát akarnak egy erős Nagy-Britanniában".

Ez a döntés "jó Skóciának, jó Nagy-Britanniának és jó Európának is" - emelte ki a német diplomácia vezetője.

A csütörtöki népszavazáson arról kellett dönteni, hogy Skócia az Egyesült Királyság része maradjon-e vagy függetlenné váljon. A választók 55 százaléka az elszakadása ellen, 45 százaléka pedig a függetlenségre szavazott, az elszakadás ellenzői így jelentős, és a vártnál nagyobb többséget értek el.

Manfred Weber német európai parlamenti (EP-) képviselő, a néppárti EP-frakció elnöke szerint a skót szavazók kinyilvánították elkötelezettségüket az Egyesült Királyság és az EU stabilitása mellett, ami rendkívül fontos a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés szempontjából.

Weber ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni azoknak a szavazó polgároknak az akaratát, akik most Skócia függetlenségére voksoltak. Egyúttal arra kérte a brit kormányt, hogy tartsa tiszteletben a skótok többségének Európa-párti nézeteit, és ennek megfelelő érzékenységgel képviselje az ő álláspontjukat is.

Gianni Pittella, a szociáldemokrata frakció elnöke üdvözlő nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy Skócia a jövő és a haladás mellett döntött.

"Üdvözöljük a skót nép demokratikus döntését, hogy része marad annak a nagy és történelmi családnak, amelyet Egyesült Királyságnak neveznek" - fogalmazott. Szerinte az Európai Unió nyújtja a legjobb kereteket ahhoz, hogy védelmezze és tovább fejlessze az európai népek valódi erejét és gazdagságát jelentő regionális érdekeket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Skócia jobban érvényesítheti nemzeti érdekeit az EU kebelén belül, mint ha kicsi, önálló államként kellene szembenéznie a globális kihívásokkal.

A skóciai népszavazás tapasztalatai azt bizonyítják, hogy az egyes emberek, nemzetek és kormányok egységesek tudnak maradni a különbözőségeik tiszteletben tartása mellett is - hangsúlyozta végezetül Gianni Pittella.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×