eur:
392.52
usd:
365.9
bux:
66689.15
2024. április 25. csütörtök Márk

Újabb lefejezést akadályoztak meg Ausztráliában

Az ország történetének legnagyobb méretű terroristaellenes razziáját tartották csütörtökön Ausztráliában, a rendőrségi műveletben 15 embert őrizetbe vettek. Az ausztrál sajtó úgy értesült, hogy a célba vettek azt tervezték, nyilvánosan lefejeznek egy véletlenszerűen kiválasztott civilt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében.

Több mint 800 rendőr vett részt az akcióban, amelyet néhány nappal azután hajtottak végre, hogy a kontinensnyi országban az eddigi legmagasabb, utolsó előtti fokozatra emelték a terrorveszély szintjét.

A hatóságok már korábban jelezték: attól tartanak, hogy az iraki és szíriai szélsőségesekkel kapcsolatban állók merényletekre készülnek Ausztráliában.

Andrew Colvin, a szövetségi rendőrség parancsnokhelyettese azt mondta, most egy olyan csoportra csaptak le, amely szerintük erőszakcselekményeket készített elő az országban.

A sajtó később olyan értesülést közölt, hogy a razzia során elfogott csoport egy véletlenszerűen, az utcán kiválasztott ember lefejezését tervezte.

Tony Abbott miniszterelnök ezt nem erősítette meg, de azt elmondta, hogy hírszerzési értesülések szerint iszlám szélsőségesek "demonstratív gyilkosságokra" szólították fel ausztráliai támogatóikat, és ez váltotta ki a rendőrség gyors reagálását. "Nem egyszerű gyanúról, hanem világos szándékra adott reakcióról volt szó" - szögezte le a kormányfő.

Az Iszlám Állam az elmúlt hónapban három nyugati állampolgár lefejezéséről tett közzé videofelvételeket.

Az ausztrál rendőrség egyelőre nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a csütörtökön őrizetbe vettek közvetlen kapcsolatban állnak-e a dzsihadista szervezettel, amely jelentős területeket vont ellenőrzése alá Irakban és Szíriában, és amely ellen nemzetközi összefogással hadművelet készülődik.

A hatóságok becslése szerint mintegy 60 ausztrál állampolgár harcol az Iszlám Állam és egy másik szélsőséges szervezet, az an-Nuszra Front soraiban a Közel-Keleten. Tizenöt további fegyveresük már meghalt, köztük ketten úgy, hogy öngyilkos merényletet követtek el. Húsz radikális ausztrál a közelmúltban hazatért, őket a rendőrség biztonsági szempontból veszélyforrásként kezeli.

A csütörtöki terrorellenes művelet három városra, Sydneyre, Brisbane-re és Loganre összpontosított.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×