eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Skót népszavazás - Vége!

Véget ért csütörtök este a skóciai népszavazás, amelyen a skót választópolgárok arról dönthettek, hogy Skócia az Egyesült Királyság része maradjon-e, vagy függetlenné váljon.

A szavazóhelyiségek hivatalosan helyi idő szerint 22 órakor - közép-európai idő szerint 23 órakor - zártak, bár a skót választási bizottság nem sokkal a határidő előtt bejelentette, hogy akik a zárás pillanatában még sorban álltak, leadhatják voksukat.

A 32 választási körzet 5579 szavazóhelyisége helyi idő szerint reggel 7 órakor nyitott ki, és sok helyen szinte egész nap folyamatos sorban állásról számoltak be a bizottságok.

A szeptember 2-i határidőig összesen 4 millió 285 ezer 323 választópolgár regisztrálta részvételi szándékát; ez példátlanul magas, 97 százalékos arány.

Szakértők előzetesen 80 százalék feletti tényleges részvételt jósoltak, ami szintén példa nélküli lenne a skóciai választások történetében. Skóciában a népképviseleti választásokon rendszerint 65 százalék körüli a részvételi arány.

A csütörtöki referendumon a 16. életévüket betöltött, életvitelszerűen Skóciában élő brit, illetve európai uniós és nemzetközösségi állampolgárok vehettek részt.

Az utolsó közvélemény-kutatási adatok - a bizonytalanok kiszűrésével számolva - azt jelezték, hogy a skót választók 51 százaléka kívánt szavazni a függetlenség ellen, és 49 százalékuk tervezte, hogy voksát az elszakadásra adja.

Így könnyen elképzelhető, hogy a népszavazás kimenetelét és az 1707 óta létező Nagy-Britannia sorsát a bizonytalan, vagy preferenciájukat titkoló szavazók előzetesen 600 ezresre becsült tábora döntötte el.

A népszavazás végeredményét a skót választási hatóságok péntek reggelre ígérik. Újraszámlálást az egyes körzetekben kizárólag szabálytalanság gyanúja esetén lehet elrendelni, szoros szavazatarányra hivatkozva nem.

A végeredmény hivatalos bejelentését késleltetheti az időjárás. A skót szigetvilág sok kistelepüléséről ugyanis hajóval, helikopterrel vagy repülőgéppel viszik az urnákat a körzeti szavazatszámláló központokba, de például a Skócia északnyugati partjai előtt fekvő Külső-Hebridák szigetcsoport legnagyobb városa, Stornoway repülőterét csütörtök este a sűrű köd miatt le kellett zárni.

Alex Salmond skót miniszterelnök, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője 2012 januárjában jelentette be, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről.

A referendum szabályait rögzítő Edinburghi Egyezményt - többhavi kormányközi tárgyalássorozat után - Salmond és David Cameron brit miniszterelnök írta alá 2012 októberében a skóciai fővárosban.

A megállapodás alapján a népszavazáson egyetlen, egyszerű választást lehetővé tévő kérdésre kellett válaszolni, amely úgy szólt, hogy Skócia független ország legyen-e. A szavazólapon az "igen" vagy a "nem" válaszlehetőséget lehetett bejelölni.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×