eur:
394.91
usd:
365.98
bux:
65152.53
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Mennek vagy maradnak?

Szavazz igennel, a független Skócia a világ 20 leggazdagabb országának egyike lesz, megelőzve az Egyesült Királyságot - mondja egy virágárus az elszakadáspárti kampányfilmben, amely szerint az oktatás, az ételek, az italok, a turizmus, a víz és szélerőművek, a kőolaj és földgáz mesés vagyonával még több munkahelyet, jobb idős-ellátást, fejlettebb oktatást képes az önálló állam létrehozni.

"Megszakadna a szívem, ha a nemzetek általunk összehozott családja, amely nagyszerű dolgokat vitt véghez, darabokra hullana" - mondta David Cameron brit miniszterelnök az elszakadás elleni szavazatra kérve az ötmillió lakosú Skócia polgárait, és tegnap már egyenesen katasztrófának minősítette az esetleges elszakadást.

Az elmúlt hetek felmérései szerint fej-fej mellett az elszakadásra és a maradásra szavazók tábora, alig pár százalék a különbség, a bizonytalanok száma azonban viszonylag magas 6-10 százalék körüli, így gyakorlatilag ők döntenek, hogy új állam születik-e Európában. Vida Krisztina az MTA Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa az InfoRádióban elmondta: "Az Egyesült Királyság csak veszíthet, hiszen lakosságának több mint nyolc százalékát, GDP-jének 10 százalékát, területének egyharmadát veszítené el."

Az elszakadás kínos precedens lenne és nehéz helyzetbe hozná az Európai Uniót is. Példát adhatna ugyanis a katalánoknak elszakadási törekvésükhöz, ami miatt Madrid vélhetően megakadályozná állná az új állam felvételét az Unióba, és a mesés vagyonról álmodozó Skótok könnyen kimaradhatnának a közös piac előnyeiből. Pedig ők úgy mennének, hogy maradnának is: megtartanák a fontot, amit London azonban jelen állás szerint nem engedne, és államfőnek II. Erzsébet királynőt. Az uralkodó pár napja - megsértve a tőle elvárt belpolitikai semlegességet - azt mondta - reméli, hogy a skót választók "nagyon gondosan mérlegelik a jövőt" a voksolás előtt.

"Az olaj elvakította a skótokat, úgy kezelik mint a sajátjukat" - fogalmazott az InfoRádióban az ELTE egyetemi tanára. Frank Tibor hozzátette, vannak olyan becslések, hogy 50 évig kitart a mesés kincs, de olyanok is, amelyek szerint alig egy évtizedig. Szakértő szerint világpolitikai problémákat is okozhat a különválás: jelentősen csökkenne London nemzetközi súlya, az Egyesült Államok egyik legfontosabb szövetségese zsugorodna össze - területén túl politikailag is - egyik pillanatról a másikra.

"Ha Skócia jövője foglalkoztat, és a kérdéseidre nincsenek válaszok, nemet kell mondanod" - kampányolt a maradás mellett az ellenzéki baloldaliak korábbi kormányfője, Gordon Brown. Az előrejelzések szerint a mai voksoláson a részvétel meghaladhatja a 95 százalékot is.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel hat órától, magyar idő szerint 8-tól 15 órán át várják a helyieket. A szavazás első eredményei magyar idő szerint pénteken, nagyjából hajnali 3 órakor érkeznek majd, a legnagyobb városokban reggel 6 körül közlik az eredményeket, péntek délelőtt már tiszta lehet a kép, új állam született-e Európában.

Az első adatok péntek hajnalban várhatók Skóciából.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×