Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hazaszállítják az első francia Ebolás beteget

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hazaszállítják Párizsba az Ebola-vírussal fertőzött első francia beteget, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű humanitárius szervezet egyik női önkéntesét, aki Libériában kapta el a betegséget.

A Monroviában önkénteskedő nő az Ebola-járvány által sújtott nyugat-afrikai térségben tartózkodó franca állampolgárok közül az első, aki elkapta a vírust.

A segélyszervezet már negyven órája vár egy orvosilag felszerelt repülőgépre, amely hazaszállítja a nőt Franciaországba - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Bertrand Draguez, a szervezet orvosigazgatója. A nő az MSF egészségügyi személyzetéhez tartozik, és több hete tartózkodik Libériában.

A beteget a Párizs közeli Saint-Mandé katonai kórházába szállítják, ahol "két negatív nyomású szoba" áll rendelkezésre - jelezte a katonai kórház.

Az MSF nem fedte fel pontosan a nő kilétét, mert szeretné tiszteletben tartani az "intimitását". Azt viszont megerősítette, hogy az MSF-nek ő az első "nyugati kollegája", aki elkapta az Ebolát. Az afrikai munkatársak között már több megbetegedést is regisztráltak.

A francia nőt kedden a szervezet Libériában egy elkülönítő központba helyezte, amint jelentkeztek nála az első tüntetek. A laboratóriumi vizsgálatok utóbb megerősíttették, hogy megfertőződött az Ebola-vírussal.

Az MSF jelezte, hogy vizsgálat folyik annak kiderítésére, hogy a nő milyen körülmények között végezte a munkáját.

"Nem két másodperc alatt fogjuk megtudni, hogyan kapta el a fertőzést" - mondta az orvosigazgató. "Azt tudjuk, hogy a normál biztonsági intézkedéseket, amelyek nagyon szigorúak, betartották" - tette hozzá. Elmondta, hogy az egészségügyi egyszerre egy-másfél órát marad a védőöltözetben, mert az nagyon meleg. Óránként váltják az embereket az önkéntesek között.

A mostani a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta, eddig már közel 2500 halálos áldozata van Nyugat-Afrikában. A kór terjedése ezúttal februárban Guineában kezdődött, és a járvány azóta Sierra Leonéra és Libériára, valamint - Nigéria mellett - a Kongói Demokratikus Köztársaságra és Szenegálra is átterjedt.

Az Ebola-vírus ellen egyelőre nincs gyógyszer, csak tüneti kezelése lehetséges. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.