Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ebola - Egy hét alatt több mint hétszáz új beteg

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy hét alatt több mint hétszáz új Ebola-megbetegedést regisztráltak Nyugat-Afrikában - adta hírül csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO), kiemelve, hogy nem lassul a fél éve tartó járvány terjedése.

A legfrissebb adatok szerint eddig legalább 2622-en haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A vírus eddig 5335 embert fertőzött meg. A megbetegedések közel felét az utóbbi három hét során regisztrálták.

A WHO közölte, hogy a jelek szerint továbbra sem lassul a járvány terjedése. A vírus következtében a legtöbben Libériában vesztették életüket.

A tájékoztatás szerint a fertőzöttek között 318 egészségügyi dolgozó is van.

Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. Néhány megbetegedés történt Nigériában és Szenegálban is, illetve egy, a nyugat-afrikaitól független Ebola-járvány ütötte a fel a fejét a kontinens középső részén fekvő Kongói Demokratikus Köztársaság területén is, de ez utóbbi egészségügyi szervezetek szerint nem súlyos.

A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.