eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ausztriát különösen súlyosan érinti a klímaváltozás

Ausztriát alpesi országként különösen súlyosan érinti a klímaváltozás - derült ki egy Európára kiterjedő tanulmány részeként született osztrák jelentésből, amely szerint az országban majdnem két Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet 1880 óta, szemben a globálisan tapasztalt 0,85 Celsius-fokos átlagnövekedéssel.

A klímaváltozás Ausztriára gyakorolt hatását vizsgáló első jelentés, amelyet az Osztrák Éghajlatváltozási Munkacsoport (APCC) készített egy nagyobb tanulmány részeként, rámutat, hogy a változások több szélsőséges időjárási jelenséget is előidéznek, amelyek áradásokat, hőhullámokat, egészségi problémákat eredményeznek, és hatással vannak a mező- és erdőgazdálkodásra, a turizmusra és a biodiverzitásra a közép-európai országokban. A jelentés több mint 240 osztrák klímakutató három éves munkájának eredménye.

"A klímaváltozás valós dolog, amely súlyosan érint bennünket" - mondta a jelentés szerdai ismertetésekor Ingmar Höbarth, az Osztrák Klíma- és Energiaalap vezetője. Az 1980 óta eltelt több mint harminc évben az ausztriai átlaghőmérséklet 1 Celsius-fokkal emelkedett, míg ugyanezen periódus alatt a globális átlagnövekedés 0,5 Celsius-fok volt.

A jelentés szerzői szerint amennyiben a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor az ország átlaghőmérséklete várhatóan további 3,5 Celsius-fokkal növekszik 2100-ig. Andrä Rupprechter osztrák mezőgazdasági miniszter "nagyon kijózanítónak" nevezte az eredményeket, és hangsúlyozta, "tévednek", akik, azt állítják, hogy nem az emberi tevékenység a legfőbb oka a szén-dioxid-kibocsátás növekedésének.

Rupprechter szerint az osztrák kormány jelenleg adaptációs stratégiák kialakításán dolgozik - egyebek mellett hatékony árvízvédelmi intézkedéseken -, és ő maga jelentős potenciált lát az elektromos mobilitásban, valamint a hidrogénmeghajtású autókban is. Az osztrák kormány továbbá várhatóan a szén-dioxid-kibocsátás 40 százalékkal való visszaszorításának támogatói között lesz az Európai Tanács októberben esedékes következő ülésén.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×