Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Terroristák támogatásával vádolnak egy New York-i boltost

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet finanszírozásával, dzsihadisták toborzásával és Irakot megjárt amerikai katonák meggyilkolására irányuló kísérlettel vádoltak meg a hatóságok egy New York állambeli élelmiszerbolt-tulajdonost - közölte híroldalán szerdán a CNN amerikai hírtelevízió.

A jemeni születésű, 30 éves Mufid A. Elfgeeh már május 31-én rendőrkézre került, de a szövetségi hatóságok hivatalosan csak kedden emeltek vádat ellene. A rochesteri férfit, akit csütörtökön állítanak először bíróság elé, azzal is megvádolták, hogy erőszakcselekmény elősegítésének céljával nyilvántartásban nem szereplő lőfegyvereket birtokolt. Ügyvédje szerint Elfgeeh ártatlannak fogja vallani magát.

A vádlott, aki ellen 2013 elején indult szövetségi vizsgálat, a közösségi médiában arra biztatta szimpatizánsait, hogy a jövedelmük egyharmadával, de háztartásonként legalább ötezer dollárral támogassanak iszlamista terrorszervezeteket. A boltost a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) fedett ügynökei buktatták le, akik közül többet rá akart venni, hogy utazzanak harcolni a Közel-Keletre. Azt követően tartóztatták le, hogy kifizette a fegyvereket, amelyekkel állítása szerint amerikai veteránokat szándékozott megölni.

Ha bűnösnek találják, Elfgeeh akár 65 szabadságvesztést is kaphat.