Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szentszéki szóvivő: jövőre kezdődhet el a kúria átalakítása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A pápai tanácsok létszámának csökkentéséről és a kúria működését szabályozó apostoli konstitúció módosításáról is szó volt a vatikáni reformokkal megbízott, kilenc fős bíborosi tanács (C9) szerdán lezárult újabb ülésén - mondta el az újságíróknak Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

A Vatikánban jelenleg működő tizenkét pápai tanács létszáma és funkciója két nagy témakör szerint alakul: a tanácsok egy része a laikusok szerepével és a családdal foglalkozhat, másik része a humanitárius kérdésekkel, bevándorlókkal és menekültekkel, az élet védelmével és a környezetvédelemmel - hangoztatta Lombardi atya. A szóvivő hozzátette, hogy a reform a vatikáni intézmények hatékonyságának növelését szolgálja, ugyanakkor a fenntartási költségeik csökkentését is célozza.

A kúria reformjáról hatodik alkalommal tanácskozó C9-ek szokás szerint ezúttal is három napon át üléseztek a Vatikánban. A tavaly áprilisban Ferenc pápa által kinevezett nyolc bíboros és Pietro Parolin szentszéki államtitkár hétfőtől a vatikáni Szent Márta-házban gyűlt össze, és a találkozókon az egyházfő is részt vett.

Elkészült a kúria működését szabályozó új konstitúció első vázlata is, amely a II. János Pál által 1988-ban bevezetett Pastor Bonus apostoli konstitúciót helyettesítheti. A vázlatot Ferenc pápa szerdán kapta kézhez.

"A C9-tanács nem dönt a reformokról, hanem az ezzel kapcsolatos javaslatokat dolgozza ki. A kúria reformját megalapozó új apostoli konstitúció nem készül el 2015 előtt" - jelentette ki Federico Lombardi.

A C9-ek legközelebbi vatikáni ülése decemberben, majd jövő februárban lesz.

A szóvivő bejelentette, hogy szeptember 22-24. között megtartja első ülését a Lord Christopher Francis Patten brit politikus, a BBC korábbi elnöke vezette vatikáni médiatanács, amelynek a szentszéki kommunikáció reformja a feladata. Október 4-5-én pedig összeül a Ferenc pápa által a szexuális visszaélések gyermekáldozatainak védelme érdekében tavaly decemberben felállított bizottság.