eur:
393.71
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Obama globális fellépést sürget az Ebola ellen

Globális fellépést sürgetett a globális fenyegetést jelentő Ebola-járvány ellen Barack Obama amerikai elnök kedden Atlantában, egyúttal közölve, hogy az Egyesült Államok jelentős szerepet vállal a küzdelemből.

Az elnök, aki a járványügyi megelőzési központ (CDC) atlantai főhadiszállásán tett látogatást, az előzetes tájékoztatásnak megfelelően bejelentette, hogy 3000 katonát vezényel Nyugat-Afrikába, elsősorban Libériába, akik ott 17 százágyas egészségügyi létesítményt építenek és több ezer járványügyi segélymunkást képeznek ki.

Obama rámutatott, hogy ez a legnagyobb nemzetközi segítségnyújtás a CDC történetében.

A mérnökökkel és orvosokkal megerősített kontingens parancsnoksága Monroviában lesz.

Barack Obama szerint a példátlan méretű, százezrek megfertőződésével fenyegető járvány veszélyt jelent a világ gazdaságára és biztonságára, ugyanakkor annak valószínűsége, hogy az az Egyesült Államokat is elérje, rendkívül alacsony. Arra figyelmeztetett, hogy a helyzet a még rosszabbodni fog, mielőtt ismét jobbra fordul.

Margaret Chan, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) főigazgatója köszönetét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok ilyen jelentős szerepet vállal az Ebola feltartóztatásában. Libériában, ahol 2003-ban amerikai csapatok segítségével sikerül véget vetni a polgárháborúnak, szintén üdvözölték az Obama elnök által bejelentett szerepvállalást. A nyugat-afrikai ország elnöke, Ellen Johnson Sirleaf a múlt héten levélben kért közvetlen beavatkozást Washingtontól.

Az idei a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Sierra Leonéra, Libériára, Nigériára, Szenegálra és a Kongói Demokratikus Köztársaságra is átterjedt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) információi szerint a betegség idén már közel 2500 emberéletet követelt. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed, tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×