eur:
395.14
usd:
370.78
bux:
65156.26
2024. április 19. péntek Emma

Lavrov: az EU szankciós politikája a szembenállás elmélyüléséhez vezet

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy a szankciós nyomásgyakorlás politikája Oroszországgal szemben nem segíti elő az ukrajnai belső konfliktus megoldását, csupán a szembenállás elmélyüléséhez vezet, és megnehezíti a párbeszédet.

Lavrov ezt az El Pais című spanyol lapnak adott interjúban fejtette ki, amelyről a RIA Novosztyi orosz hírügynökség is beszámolt honlapján szerdán.

"Az Európai Unió szeptember 12-én ellenünk életbe léptetett új szankciós csomagját úgy tekintjük, mint a realitásoktól elrugaszkodott választ Brüsszel részéről az ukrajnai helyzet rendezésén fáradozó összekötő csoport minszki találkozójának eredményeire" - szögezte le az orosz külügyminiszter.

Lavrov szerint az EU legújabb büntetőintézkedéseivel azt jelzi, hogy "közvetlenül támogatja a kijevi háborúpárti erőket, amelyek nem érdekeltek a minszki megállapodás pontjainak végrehajtásában és az ország helyzetének a békés mederbe való terelésében".

A miniszter figyelmeztetett: Oroszország fenntartja magának a jogot, hogy meghozza a szükséges intézkedéseket törvényes érdekeinek, ezen belül nemzetbiztonságának védelmében.

A Minszkben szeptember 5-én Ukrajna, Oroszország, a kelet-ukrajnai felkelők és az EBESZ között létrejött 12 pontos megállapodásban a felek tűzszünetben egyeztek meg. Ukrajna vállalta, hogy törvényben rögzíti a két szakadár terület, Donyeck és Luhanszk megye különleges státusát, valamint rendkívüli helyhatósági választások megrendezését.

Petro Porosenko ukrán elnök ennek megfelelően hétfőn törvényjavaslatot nyújtott be, amely három évre különleges státust biztosítana a két megyének, és rendkívüli helyhatósági választások megtartásáról is rendelkezik, amelyek időpontjául november 9-ét jelöli ki. Az ukrán parlament keddi zárt ülésén már megszavazta az államfő javaslatát.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×