eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Jacenyuk teljes harci készültségre utasította a fegyveres erőket

Az érvényben lévő kelet-ukrajnai tűzszünet ellenére Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök arra utasította szerdán a védelmi és a belügyminisztériumot, hogy tartsa teljes harckészültségben a fegyveres erőket.

A miniszterelnök a kabinet szerdai ülése után kijelentette: Oroszország láthatóan nem akarja "sem békével, sem stabilitással megajándékozni" Ukrajnát.

Jacenyuk előrebocsátotta továbbá, hogy ha Oroszország az EU-társulási megállapodás ratifikálása nyomán kereskedelmi korlátozásokat vezet be az ukrán termékekkel szemben, Kijev is haladéktalanul hasonló válaszlépést tesz. "Semmi jóra nem számítok Oroszországtól" - jegyezte meg.

Kijelentette, hogy a kormány továbbra is kész finanszírozni a Kelet-Ukrajnában harcoló ukrán fegyveres erőket.

Tájékoztatásul hozzátette, hogy az országnak napi 80 millió hrivnyába, azaz mintegy 1,6 milliárd forintba kerül az oroszbarát szeparatistákkal szembeni, terrorellenesnek elnevezett hadművelet folytatása. Hozzátette, hogy a kormány ezen felül tervezi, hogy alapot különít el a visszafoglalt területek újjáépítésére. Megjegyezte, hogy ezt egyébként a térség különleges státusáról előző nap a parlament által elfogadott elnöki indítvány is előírja.

A törvényjavaslatra kitérve kiemelte, hogy a különleges státus nem jelenti a szeparatisták által önhatalmúlag kikiáltott donyecki és a luhanszki "népköztársaságok" legalizálását. Az indítvány szerint a megnövelt önrendelkezési jogokkal felruházott adminisztratív egységekben előbb rendkívüli helyhatósági választásokat kell tartani.

Andrij Purhin, a "Donyecki Népköztársaság (DNR) miniszterelnök-helyettese" az Interfax Ukrajina hírügynökségnek reagálva, kijelentette: a "népköztársaság" vezetősége kész folytatni a párbeszédet Kijevvel, annak ellenére, hogy az - Jacenyuk szavai alapján - továbbra is elutasítja a DNR legitimitását.

Jacenyuk a kormányülésen tájékoztatott továbbá arról, hogy az átvilágításról szóló, kedden elfogadott törvény hatálya körülbelül egymillió állami tisztségviselőre és közalkalmazottra terjed ki, beleértve a rendvédelmi szervek munkatársait is. Jacenyuk szerint az új lusztrációs törvénnyel véget vetnek az előző kormányzattól örökölt korrupciós gyakorlatnak. Utasította a kormány tagjait arra, hogy hozzanak létre átvilágító bizottságokat minden minisztériumban.

A kormány szerdán Petro Porosenko elnök utasítására megerősítette Ukrajna és az Európai Unió társulási megállapodásának végrehajtási tervét. Eszerint a megállapodásban foglaltakat 2017-ig végre kell hajtani.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×