eur:
395.06
usd:
370.8
bux:
65151.91
2024. április 19. péntek Emma

Így szavaznak majd a skótok

A skótok csütörtökön szavaznak arról, hogy függetlenné váljanak-e az Egyesült Királyságtól. A voksolás mikéntjéről és más részleteiről közölt hátteret a Reuters hírügynökség.

A szavazólapon az a kérdés szerepel majd, hogy "Független ország legyen-e Skócia?". A szavazóknak az igen vagy a nem szó beikszelésével kell választ adniuk a kérdésre.

A szavazóhelyiségek a greenwichi középidő (GMT) szerint reggel hat órakor (magyar idő szerint 8 órakor) nyitnak és 21 órakor (magyar idő szerint 23 órakor) zárnak majd. Mintegy 800 ezer ember regisztrált úgy, hogy voksát postai úton adja le, ezeknek csütörtök 21 óráig kell beérkezniük.

A Reuters értesülése szerint nem tervezik a szavazóhelyiségek zárását követően közvélemény-kutatási adatok (exit poll) közzé tételét.

A legutolsó felmérések szerint a függetlenséget elvetők 51 százalékos többségben voltak az elszakadást pártolók 49 százalékával szemben.

Az eredményt hivatalosan csak azt követően ismertetik, hogy ha minden helyről befutottak az eredmények.

Mindenesetre az első eredmények pénteken magyar idő szerint hajnali 3 órakor kezdhetnek beérkezni. Skócia legnagyobb városaiban, Glasgowban, Edinburghban és Aberdeenben csupán magyar idő szerint reggel 6 körül közlik az eredményeket. Ezek a városok meghatározóak lesznek a szavazás kimenetelére is, hiszen Glasgow, Edinburgh, Aberdeen és néhány nagy város adhatja a szavazatok 45 százalékát. Skócia egészére kiterjedően az eredmények péntek reggel válnak ismertté.

A legutolsó adatok szerint 4 millió 285 ezer 323 ember regisztrált, hogy szavazhasson. Ez a 16 év feletti skóciai lakosság 97 százaléka - s így ez a nemzet történetének legnagyobb választói közössége. A Skóciában élő tizenhat éven felüliek szavazhatnak, nekik vagy brit, vagy nemzetközösségi vagy valamely EU-tagállam állampolgárságával kell rendelkezniük, továbbá feltétel az, hogy a szeptember 2-i határidőig regisztrációval jelezték szavazási szándékukat a hatóságoknál.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×