eur:
393.76
usd:
365.1
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Cameron: tragédia lenne Nagy-Britannia szétszakadása

A brit miniszterelnök szerint tragédia lenne, ha a csütörtöki skóciai népszavazás eredményeként Nagy-Britannia szétszakadna.

David Cameron, akivel a The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap készített interjút, hangsúlyozta ugyanakkor: demokratikus országot vezető demokrata politikusként döntött, amikor beleegyezett a skót függetlenségi népszavazás megtartásába, tekintettel arra, hogy az Egyesült Királyság egyik nemzete olyan kormányt választott, amelynek politikai programjában szerepelt a referendum kiírása.

Cameron a szerdán ismertetett interjúban úgy vélte, hogy Skócia ma valószínűleg még közelebb állna az elszakadáshoz, ha ő annak idején elutasítja a népszavazás megtartását.

Igennel válaszolt ugyanakkor arra a kérdésre, hogy fel szokott-e riadni az éjszaka közepén "hideg verejtékben úszva" a vereség lehetősége miatt. "Az eszem, a szívem és a lelkem is azt mondja, hogy tragédia lenne, ha az Egyesült Királyság felbomlana" - fogalmazott.

A brit kormányfő tagadta, hogy a skóciai függetlenségellenes kampányt irányító szervezet, a Better Together (Jobb együtt) negatív kampányt folytatott volna, és ezért törtek előre rendkívüli mértékben az elszakadást pártoló erők. Cameron szerint a Better Together teljesen jogosan csak válaszokat szeretett volna kapni az olyan horderejű kérdésekre, mint például az, hogy milyen fizetőeszköze lenne függetlenség esetén Skóciának, milyen lenne stabilitási és biztonsági helyzete, és mi történne EU-tagságával.

Cameron elismerte ugyanakkor, hogy nem tudja, mi okozta a függetlenségpártiak támogatottságának hirtelen megugrását a kampány utolsó időszakában. "Nem vagyok közvélemény-kutató, így nem tudok magyarázatot adni a közvélemény-kutatási eredményekre" - mondta. Hozzátette azonban: véleménye szerint a függetlenségpárti kampányt irányító Yes Scotland szervezet "érzelmekre ható érveket hozott elő, válaszok nélkül", a Better Together ezzel szemben nagyon jól megalapozta saját érvrendszerét.

David Cameron szerint a skóciai üzleti szféra vezetői közül sokan azért nem merték nyilvánosan kifejteni ellenérzésüket a skót függetlenséggel szemben, mert a skót kormány és a Yes Scotland megfélemlítette őket. Kijelentette: "közvetlen tapasztalatból" tudja, hiszen üzleti vezetőkkel tartott megbeszélésein hallotta, hogy amint szót emeltek a skót függetlenség ellen, azonnal telefonált nekik "valaki", és megfenyegette őket, hogy "nehéz dolguk lesz", ha kormányzati megbízáshoz akarnak jutni.

Ez meglehetősen széles körű és aggasztó tapasztalat - mondta a brit miniszterelnök.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×