Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Barcelona nyerte az 5 millió eurós fődíjat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Barcelona nyerte a Michael Bloomberg volt New York-i polgármester alapítványa által kiírt innovációs ötletpályázat 5 millió eurós fődíját - jelentették be szerdán.

További négy európai város - Stockholm, Varsó, Athén és az angliai Kirklees - 1-1 millió eurót nyert haladó szellemű környezetvédelmi és társadalmi projektjeire.

Barcelona pályázata az idősek életminőségének javítását tűzte ki célul rokonok, barátok, szociális munkások és önkéntesek bevonásával kialakított "támogatói hálózatok" létrehozásával.

Kirklees arra bátorítaná lakóit, hogy osszák meg eszközeiket, erőforrásaikat, legyen az egy autó, kihasználatlan tér vagy épp kiaknázatlan szakértelem. Stockholm "bioszén" termelésére buzdítja polgárait a klímaváltozás megfékezésére, Varsó a zöld közlekedés terén újítana, Athén pedig online felületet hozna létre a gazdasági válság által felerősített nagyszámú, kisléptékű probléma kezelésére.

A milliárdos üzletemberből New York-i polgármesterré, majd idén januárban városi klímavédelemért felelős ENSZ-követté avanzsáló Michael Bloomberg Párizsban jelentette be a 21 döntősből kiválasztott győzteseket.

Az eredetileg pályázó 155 városnak új ötletekkel kellett előrukkolnia a legkülönfélébb társadalmi-gazdasági-környezeti témákban; a leggyakrabban megcélzott területek a munkanélküliség kezelése, az energiahatékonyság javítása és az elhízás visszaszorítása voltak. A Bloomberg Philanthropies alapítvány által kiírt pályázatra bármely 100 ezer főnél népesebb európai város jelentkezhetett, magyarországi város nem volt az indulók között - derül ki a kezdeményezés honlapjáról (mayorschallenge.bloomberg.org).

Az alapítvány tavaly hasonló versenyt rendezett az Egyesült Államokban, amelyen több mint 300 város vett részt. A Bloomberg Philanthropies 2013-ban 452 millió dollárral támogatott környezetvédelmi, oktatási, egészségügyi, művészeti és kormányzási innovációs projekteket.