eur:
395.68
usd:
366.57
bux:
65672.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Barcelona nyerte az 5 millió eurós fődíjat

Barcelona nyerte a Michael Bloomberg volt New York-i polgármester alapítványa által kiírt innovációs ötletpályázat 5 millió eurós fődíját - jelentették be szerdán.

További négy európai város - Stockholm, Varsó, Athén és az angliai Kirklees - 1-1 millió eurót nyert haladó szellemű környezetvédelmi és társadalmi projektjeire.

Barcelona pályázata az idősek életminőségének javítását tűzte ki célul rokonok, barátok, szociális munkások és önkéntesek bevonásával kialakított "támogatói hálózatok" létrehozásával.

Kirklees arra bátorítaná lakóit, hogy osszák meg eszközeiket, erőforrásaikat, legyen az egy autó, kihasználatlan tér vagy épp kiaknázatlan szakértelem. Stockholm "bioszén" termelésére buzdítja polgárait a klímaváltozás megfékezésére, Varsó a zöld közlekedés terén újítana, Athén pedig online felületet hozna létre a gazdasági válság által felerősített nagyszámú, kisléptékű probléma kezelésére.

A milliárdos üzletemberből New York-i polgármesterré, majd idén januárban városi klímavédelemért felelős ENSZ-követté avanzsáló Michael Bloomberg Párizsban jelentette be a 21 döntősből kiválasztott győzteseket.

Az eredetileg pályázó 155 városnak új ötletekkel kellett előrukkolnia a legkülönfélébb társadalmi-gazdasági-környezeti témákban; a leggyakrabban megcélzott területek a munkanélküliség kezelése, az energiahatékonyság javítása és az elhízás visszaszorítása voltak. A Bloomberg Philanthropies alapítvány által kiírt pályázatra bármely 100 ezer főnél népesebb európai város jelentkezhetett, magyarországi város nem volt az indulók között - derül ki a kezdeményezés honlapjáról (mayorschallenge.bloomberg.org).

Az alapítvány tavaly hasonló versenyt rendezett az Egyesült Államokban, amelyen több mint 300 város vett részt. A Bloomberg Philanthropies 2013-ban 452 millió dollárral támogatott környezetvédelmi, oktatási, egészségügyi, művészeti és kormányzási innovációs projekteket.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×