eur:
394.05
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Több száz embert telepítettek ki Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban

Horvátországban a Dráva, a Mura és a Száva folyók áradása miatt továbbra is rendkívüli készültség van, Bosznia-Hercegovinában helyreállt a helyzet, Szerbiában viszont a Djerdap vízerőmű károsodása miatt 30 százalékkal csökkent az erőmű áramtermelése. A katasztrófa sújtotta térségben több száz embert telepítettek ki.

A Dráva magas vízállása miatt Kapronca-Körös megye nyolc településén hirdettek rendkívüli állapotot. A helyi média jelentése szerint a magyar határ melletti Botovónál reggel 576 centiméteres vízállást mértek, ami csak hat centiméterrel alacsonyabb az 1972-es nagy drávamelléki árvízkor mért értéknél.

A Dráva áradása mellett a Mura kiöntésétől is tartanak a környéken élők, a folyó 13 kilométeres szakaszán van rendkívüli készültség. A környező településekről eddig 150 embert telepítettek ki.

A Száva, a Kulpa és az Odra folyók találkozásánál fekvő Sziszek továbbra is veszélyben van, a Száva már tetőzött, a Kulpa vízszintje pedig tovább emelkedik.

A boszniai Szerb Köztársaság közszolgálati televíziójának (RTRS) beszámolója szerint ott nem számítanak a májusihoz hasonló nagy áradásokra, a víz azonban így is utakat és házakat rongált meg.

Kelet-Szerbiában Kladovo esett áldozatul az esős időnek, a napok óta tartó eső felduzzasztotta a település környékén levő patakokat, amelyek hidakat sodortak el, a földcsuszamlások pedig környékbeli utakat tettek járhatatlanná, teljesen elvágva a települést a külvilágtól. A folyamatos esőzés miatt kilépett medréből a Pek patak, emiatt veszélybe került a majdanpeki rézbánya, valamint több út is víz alá került. A vízzel elzárt településekről csónakokkal és helikopterekkel mentettek ki több mint 370 embert.

A vihar és a heves esőzések nagy kárt okoztak a Djerdap vízerőmű területén, emiatt 30 százalékkal csökkent az erőmű áramtermelése, és mivel újabb árhullámot várnak, két túlfolyó csatornát is megnyitottak - közölte a szerbiai áramszolgáltató (EPS).

Predrag Maric, a szerb belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének vezetője a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS) kifejtette: annak ellenére, hogy Boszniában és Horvátországban is áradások vannak, Szerbiában nem tartanak különösebb veszélytől. Hozzátette azonban, hogy a mostani és a májusi, több milliárd eurós károkat okozó árvizek tanulsága is az, hogy sokkal jobban oda kell figyelni a megelőzésre, és több pénzt kell fektetni a védekezési mechanizmusok kiépítésébe.

Az előrejelzések szerint szerdától a hétvégéig derűs időre lehet számítani a térségben, ezt követően azonban újra csapadékos idő várható.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×