Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Közel egymilliárd dollárt kért az ENSZ az Ebola-járvány leküzdésére

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Közel egymilliárd dollárt kért az ENSZ a Nyugat-Afrikában tomboló Ebola-járvány megfékezésére a tagállamok kormányaitól - közölte kedden David Nabarro, az ENSZ járványügyekben felelős illetékese, s ez annak az összegnek majdnem a kétszerese, amelyet egy hónappal korábban a vírus leküzdéséhez szükségesnek ítélt a világszervezet.

Valérie Amos, az ENSZ főtitkárhelyettese és humanitárius ügyekért felelős illetékese elismerte, hogy ez hatalmas pénzügyi kihívást jelent az országoknak. Mindenesetre hozzátette: "meg akarjuk akadályozni a leginkább érintett államok egészségügyi rendszereinek összeomlását".

Nabarro azt mondta, a szükséges összegnek alig több mint egyharmada áll jelenleg az ENSZ rendelkezésére.

A világszervezet becslései szerint a nyugat-afrikai régióban 22,3 millió lakosnak lenne szüksége segítségre. Az ENSZ úgy vélte, hogy az év végéig mintegy húszezren fertőződhetnek meg Ebola-vírussal, döntő részük a három, leginkább sújtott országban: 16 százalékuk Guineában, 40 százalékuk Libériában és 34 százalékuk Sierra Leonéban.

Az ENSZ előrejelzései szerint az év végéig mérséklődhet a járvány, végleg azonban 2015 közepén szűnhet meg az Ebola-vírus terjedése Nyugat-Afrikában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a nemzetközi közösség "gyorsabb" beavatkozására szólított fel. A WHO az elmúlt napokban a járvány exponenciális terjedése miatt fokozta tevékenységét az érintett térségben.

Bruce Aylward, a WHO munkatársa közölte: az ENSZ Libériában új járványügyi központok felállításán dolgozik, ám mivel ezek létrehozása hetekig, sőt hónapokig eltarthat, addig is kisebb egészségügyi állomásokat rendeznek be.

Az Ebola-vírus 1976-os felfedezése óta kitört legsúlyosabb járvány a világszervezet keddi adatai szerint 2461 halálos áldozatot szedett, és eddig 4985 ebolás megbetegedést regisztráltak, a legtöbbjüket Libéria, Guinea és Sierra Leone területén.