eur:
394.04
usd:
364.79
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A francia nemzetgyűlés bizalmat szavazott az átalakított kormánynak

A francia nemzetgyűlés bizalmat szavazott Manuel Valls miniszterelnök átalakított kormányának kedden néhány órával azután, hogy a politikus az államháztartás rendbetétele érdekében a reformok folytatását ígérte 45 perces programbeszédében.

A parlamenti határozatot 269 szavazattal 244 ellenében fogadta el a parlament alsóháza. (A felsőház jóváhagyására ebben a kérdésben és ilyen formában nincs szükség.) Összesen 53 tartózkodtak a szavazáskor, közülük 31-en a kormányzó Szocialista Párt bal szárnyának tagjai. Az idetartozó miniszterek voltak kénytelenek elhagyni augusztus végén a kormányt, miután nyilvánosan bírálták a szociálliberális gazdasági fordulatot.

A jobbközép ellenzék, a centristák és a szélsőbaloldal nemmel szavazott.

A bizalmi szavazás tétje az volt, hogy a stagnáló gazdasági helyzet miatt az alig 13 százalékos tetszési mutatóval rendelkező Francois Hollande államfő és a 30 százalékon álló Valls legitimitást szerezzen a reformpolitika folytatásához.

"Köszönöm a bizalmat, meg fogom szolgálni" - mondta a kormányfő az eredmény ismertetését követően.

A kormánytöbbség azonban jelentősen összezsugorodott Manuel Valls előző, áprilisban felállt kormányának támogatottságához képest: akkor még 306-an szavaztak bizalmat 239 ellenében, s a tartózkodók között még csak 11 szocialista volt.

Délutáni beszédében a miniszterelnök elsősorban a baloldali elégedetlenkedőket próbálta arról meggyőzni, hogy a gazdasági reformok folytatása ellenére a kormány továbbra is baloldali politikát folytat.

"Igen, reformálunk és folytatni is fogjuk. De reformálni nem rombolást jelent. Reformálni nem visszalépést jelent" - fogalmazott Valls. Kizárta, hogy a francia munkáltatói szövetség (Medef) hétfői kérésének megfelelően a baloldal jelképének számító 35 órás munkahetet eltörölnék vagy engedélyeznék a garantált minimálbérnél alacsonyabb bérek fizetését, és 6 millió háztartás számára adócsökkentést is kilátásba helyezett 2015-re. "A kormányzás ellenállás, a kormányzás kitartás, a kormányzás reformálás, a kormányzás az igazság kimondása, a kormányzása a bizalom kivívása, főleg akkor, amikor az nagyon nehéz" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×