Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Merkel elutasítja az együttműködést az euroszkeptikus AfD-vel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) nem kell együttműködnie az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) párttal, és politikáján sem kell módosítania az új szereplő megjelenése miatt - mondta hétfőn Berlinben Angela Merkel német kancellár, a CDU elnöke az AfD előretörését eredményező brandenburgi és türingiai tartományi törvényhozási választásokat értékelve.

Angela Merkel a CDU elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az AfD megjelenésére "a legjobb válasz a jó kormányzati munka és az emberek gondjainak megoldása".

A pártelnök elutasította a CDU konzervatív szárnyához sorolt, Berlini kör nevű informális csoport felvetését, miszerint át kell gondolni a CDU politikáját és fő témáit, és a párt konzervatív jellegét erősítő irányváltást kell végrehajtani, hogy meg tudják szólítani az AfD konzervatív beállítottságú szavazóit. A Berlini kör szerint az AfD megjelenése főleg a CDU-nak és testvérpártjának, a bajor CSU-nak jelent kihívást, hiszen az új párt a politikai színtér közepétől jobbra követel helyet magának.

Angela Merkel szerint viszont nincs szükség változtatásra. A CDU-nak konzervatív, keresztény és szociális gyökerei vannak, és "politikánkban mindhárom elemnek meg kell jelennie" - mondta a párt elnöke, megjegyezve, hogy a jelenleg követett irányvonal a CDU/CSU által dominált szövetségi kormányt és a felméréseket tekintve is eredményesnek mondható. "Legalábbis a tapasztalataim nem azt mutatják, hogy sikertelen korszakában lenne a párt" - mondta Angela Merkel.

Hozzátette: a CDU remélhetőleg hatalom marad Türingiában is.

A CDU a vasárnapi tartományi törvényhozási (Landtag) választásokon a szavazatok aránya alapján jól szerepelt, Türingiában 33,5 százalékot szerzett, ami 2 százalékpontot meghaladó növekedés az előző, 2009-es választáson elért eredményhez képest, Brandenburgban pedig a voksok 23 százalékát nyerte el, ami több mint 3 százalékpontos növekedés.

Ugyanakkor a CDU akár mindkét tartományban ellenzékben politizálhat a következő ciklusban. Brandenburgban az előző ciklust is ellenzékben töltötte, és a választási győztes szociáldemokrata SPD - amely az ország újraegyesítése óta hatalmon van a tartományban - az új erőviszonyok között választhat, hogy a CDU-val vagy a Baloldallal köt koalíciót.

Türingiában a CDU tölt be kormányzati szerepet az újraegyesítés óta, és a vasárnapi választást is fölényesen megnyerte. Ugyanakkor eddigi koalíciós partnere, az SPD az új erőviszonyok révén választhat, hogy folytatja az együttműködést a CDU-val, vagy a Baloldallal és a Zöldekkel összefogva alakít kormányt.

A tavaly alapított AfD Brandenburgban a szavazatok 12,2 százalékát gyűjtötte be, Türingiában 10,6 százalékot szerzett, és így a 16 tartomány közül már háromban rendelkezik képviselettel a helyi törvényhozásban, miután augusztus végén a szászországi Landtagba is bejutott.

Az eredmény az AfD iránti bizalom jele, és azt is mutatja, hogy a választók "intőt" adtak a megmerevedett régi pártrendszer szereplőinek - értékelt Bernd Lucke, a párt társelnöke. Hozzátette, hogy az AfD a két hét alatt aratott három siker révén "a német pártpolitika szerkezetének megújítójaként" lép színre, és bár hajlandó "konstruktív tárgyalásokat" folytatni a lehetséges kormányzati szerepvállalásról, "nem fut senki után".