eur:
392.8
usd:
367.85
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Leszavazta az EP a liberálisok javaslatát, nem lesz plenáris vita Magyarországról

Leszavazta az Európai Parlament (EP) plénuma hétfő délután Strasbourgban a liberálisok azon javaslatát, hogy szerda délután plenáris vitát tartsanak a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok magyarországi helyzetéről.

Az EP plenáris ülésének napirendjéről döntő testület, az úgynevezett elnökök értekezlete a múlt héten úgy határozott, a bel- és igazságügyi kérdésekkel, továbbá alapjogokkal foglalkozó szakbizottság elé utalja a kérdést.

Sophie in't Veld holland liberális képviselő a kezdeményezést indokolva aggasztónak nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök közelmúltbéli kijelentéseit és a civil szervezetek elleni hatósági akciókat, ezért kérte a plénum támogatását a javaslathoz, hogy a vitát ne az alapjogi bizottságban, hanem a teljes plénum előtt folytassák le.

"Helyes volna, ha egy plenáris vitával mutatnánk meg az állampolgároknak, hogy kiállunk a demokrácia, a jogállamiság és az alapjogok védelme mellett" - húzta alá a holland EP-képviselő, a liberális frakció egyik alelnöke. Philippe Lamberts, a zöldek társelnöke közölte: az a benyomásuk, hogy "Vlagyimir Putyin gyermekét vagy unokaöccsét importáltuk" az unióba, ezért támogatják a javaslatot.

Esteban Gonzales Pons néppárti politikus viszont úgy vélte: nincs olyan ok, amely indokolná, hogy a vitát a bizottság helyett a plenáris ülésen folytassák le, ezért az Európai Néppárt frakciója ellenzi a javaslatot.

"Semmilyen új tény nem indokolja, hogy ez az ügy a plenáris elé kerüljön, ha csak az nem, hogy az adott országban hamarosan választást tartanak" - közölte a spanyol politikus, hozzátéve: legyen vita, de a megfelelő helyen, az alapjogi bizottságban.

A javaslatot 138 képviselő támogatta, 186-an szavaztak ellene.

A liberálisok kedden délutánra meghallgatást szerveztek a témában az Európai Parlament strasbourgi épületében.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×