Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ewa Kopaczot bízta meg kormányalakítással a lengyel államfő

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megbízta a kormányalakítással hétfőn Ewa Kopaczot, a lengyel parlament, a szejm elnökét Bronislaw Komorowski lengyel államfő. A kormányszóvivő megerősítette, hogy Radoslaw Sikorski külügyminiszter nem kap posztot az új kabinetben, várhatóan Kopacz megüresedett székét foglalja majd el.

Komorowski a Belweder elnöki palotában fogadta Ewa Kopaczot. Kopacz megbízását már pénteken, az államfő és a házelnök első, kormányalakítással kapcsolatos megbeszélése után bejelentette a lengyel elnök szóvivője. Előtte egy nappal Komorowski elfogadta Donald Tusk eddigi kormányfő lemondását, akit megválasztottak az Európai Tanács elnökévé.

Ewa Kopacz a jobbközép Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) alkotta kormánykoalíció közös jelöltje. A lengyel alkotmány szerint a megbízott kormányfőnek két héten belül, vagyis szeptember 28-ig kell bemutatnia kabinetje tagjait. Ezután Ewa Kopacznak újabb két hete van arra, hogy parlamenti szavazáson bizalmat szerezzen kabinetjének. Ehhez elég az egyszerű többség.

Malgorzata Kidawa-Blonska kormányszóvivő úgy nyilatkozott hétfőn, az új kabinetről való szavazásra valószínűleg szeptember 27-én kerül sor.

Kidawa-Blonska egyúttal megerősítette a Gazeta Wyborcza című napilap pénteki értesülését, miszerint Radoslaw Sikorski eddigi külügyminiszter nem lesz az új kormány tagja, valószínűleg a házelnöki poszt jut majd neki. Mint mondta, Sikorski - aki Lengyelország jelöltje volt az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztjára - új tisztségét nem alacsonyabb posztra való "menesztésként" kell értelmezni.

"Úgy gondolom, nagyon jó miniszter volt. Arra szeretnék emlékeztetni, hogy a szejm elnöke az állam második embere" - mondta. Ewa Kopacz hétfő délután Jan Vincent Rostowski volt pénzügyminiszterrel találkozott, akit a sajtó Sikorski utódjaként emleget.