Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az ausztrál miniszterelnök egy sátorból irányítja az országot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tony Abbott ausztrál miniszterelnök hétfőn átmenetileg egy sátorban rendezte be hivatalát az ország északi részén, ausztrál őslakosok táborában.

Pártja 2013. szeptemberi választási győzelme után a konzervatív vezető bejelentette, hogy az őslakosok ügyeit a szívén viselő kormányfőként évente egy hetet a bennszülöttek körében fog eltölteni.

Ígéretéhez híven munkatársaival együtt hétfőn egy sátorba költözött Ausztrália északi csücskében, a Darwintól csaknem ezer kilométerre keletre, Canberrától 8 órányi repülőútra fekvő Nhulunbuy település mellett.

Az ország ügyeit "biztos távközlési csatornákon keresztül" fogja intézni. "Drámai fejlemények esetén", mint mondta, természetesen azonnal visszaköltözik a fővárosba. Ausztrália bejelentette, hogy 600 katonát küld az Egyesült Arab Emírségekbe, akik segíteni fogják Szíriában és Irakban az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi koalíciót.

Abbott egykor - még teológus hallgatóként - több ízben önkéntes munkát végzett ausztrál őslakosok településein.

A déli földrész őslakosai még egymilliónyian voltak, amikor az első európai telepesek 1788-ban Ausztráliába érkeztek. Számuk mára kevesebb mint felére, 470 ezerre csökkent, miközben Ausztrália lakossága 23 millióra nőtt.

Az őslakosok az ötödik kontinens legmostohább sorsú állampolgárai: nagy a gyermekhalandóság, a munkanélküliség, gyermekeik gyakran nem fejezik be az iskolát, az átlagnál gyakoribb a bűnözés, alkohol- és drogfüggés körükben. Életkilátásaik lényegesen az ausztráliai átlag alatt maradnak.

Abbott hétfőn közölte, népszavazást kezdeményez az őslakosok státusának alkotmányba foglalásáról, "hogy soha többé ne érezzék magukat idegennek a saját hazájukban".

Tavaly Ausztrália parlamentje az őslakosokat a kontinens első lakosainak ismerte el. A cél az - hangsúlyozta Abbott -, hogy az első ausztráliaiak soha többé ne érezzék magukat idegennek saját országukban.