eur:
394.6
usd:
370.67
bux:
65390.42
2024. április 23. kedd Béla

Az ausztrál miniszterelnök egy sátorból irányítja az országot

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök hétfőn átmenetileg egy sátorban rendezte be hivatalát az ország északi részén, ausztrál őslakosok táborában.

Pártja 2013. szeptemberi választási győzelme után a konzervatív vezető bejelentette, hogy az őslakosok ügyeit a szívén viselő kormányfőként évente egy hetet a bennszülöttek körében fog eltölteni.

Ígéretéhez híven munkatársaival együtt hétfőn egy sátorba költözött Ausztrália északi csücskében, a Darwintól csaknem ezer kilométerre keletre, Canberrától 8 órányi repülőútra fekvő Nhulunbuy település mellett.

Az ország ügyeit "biztos távközlési csatornákon keresztül" fogja intézni. "Drámai fejlemények esetén", mint mondta, természetesen azonnal visszaköltözik a fővárosba. Ausztrália bejelentette, hogy 600 katonát küld az Egyesült Arab Emírségekbe, akik segíteni fogják Szíriában és Irakban az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi koalíciót.

Abbott egykor - még teológus hallgatóként - több ízben önkéntes munkát végzett ausztrál őslakosok településein.

A déli földrész őslakosai még egymilliónyian voltak, amikor az első európai telepesek 1788-ban Ausztráliába érkeztek. Számuk mára kevesebb mint felére, 470 ezerre csökkent, miközben Ausztrália lakossága 23 millióra nőtt.

Az őslakosok az ötödik kontinens legmostohább sorsú állampolgárai: nagy a gyermekhalandóság, a munkanélküliség, gyermekeik gyakran nem fejezik be az iskolát, az átlagnál gyakoribb a bűnözés, alkohol- és drogfüggés körükben. Életkilátásaik lényegesen az ausztráliai átlag alatt maradnak.

Abbott hétfőn közölte, népszavazást kezdeményez az őslakosok státusának alkotmányba foglalásáról, "hogy soha többé ne érezzék magukat idegennek a saját hazájukban".

Tavaly Ausztrália parlamentje az őslakosokat a kontinens első lakosainak ismerte el. A cél az - hangsúlyozta Abbott -, hogy az első ausztráliaiak soha többé ne érezzék magukat idegennek saját országukban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A kamatdöntés döntheti el a forint sorsát

A kamatdöntés döntheti el a forint sorsát

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgathatják meg a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése lesz. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, de hétfőn egyelőre enyhe gyengüléssel indított. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×